Porosenko cáfolta Lucenkót

Petro Porosenko védelmébe vette az ukrán főügyésszel szemben a kijevi amerikai nagykövetet, kijelentve, hogy Marie Yovanovitch az Egyesült Államok, illetve Donald Trump elnök képviselőjeként teljes támogatását élvezi.

Jurij Lucenko ukrán főügyész a Hill amerikai televíziónak adott interjújában egyebek mellett azzal vádolta meg Marie Yovanovitch nagykövetet, hogy már első találkozásukkor átadott neki egy listát olyan “érinthetetlen személyekről”, akik ellen tilos Ukrajnában vizsgálatot indítani. A kijevi amerikai nagykövetség közleményt adott ki, amelyben Lucenko állítását valótlannak nevezte.

“Szeretnék rámutatni arra, milyen fontos szerepet tölt be Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok nagykövete az ukrán–amerikai kapcsolatok előmozdításában. Hangsúlyozom, hogy ő, mint az Egyesült Államok és nagyszerű barátom, Donald Trump amerikai elnök képviselője teljes támogatásomat élvezi” – idézett Porosenko beszédéből az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elnök az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megalapításának 27. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen szólalt fel. Porosenko hangsúlyozta, hogy Ukrajna partnerei, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO folyamatosan támogatják Ukrajnát és az ukrajnai reformokat, beleértve a védelmi és a biztonsági szféra, köztük az SZBU megreformálását.

Szakértők szerint azonban nehezen hihető, hogy Lucenko az elnök tudomása és jóváhagyása nélkül fogalmazta volna meg az USA nagykövetét érintő kritikát.

Menet közben azonban rosszul sült el a dolog, és most magyarázkodásra kényszerült az elnök. Egyébiránt Jurij Lucenko az államfő nagyon közeli bizalmasa, hogy főügyészt csináljon belőle, még jogszabály-módosítást is véghez vitt, ugyanis Lucenkónak nem volt meg a poszt betöltéséhez szükséges végzettsége és korábbi szakmai munkatapasztalata.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó