Eb-selejtező: felejthetetlen élmény a lelátóról

A magyar labdarúgó-válogatott az utóbbi két év legjobb játékát nyújtva hátrányból fordított és nyert 2-1-re a világbajnoki ezüstérmes horvát csapat ellen a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

Akik ott voltak a horvátok elleni szenzációs magyar játékot hozó összecsapáson, átélhették, milyen az, amikor húszezer sikerre éhes hazai szurkoló belehajszolja focistáinkat egy győzelembe. Egyúttal ízelítőt is kaphattak abból, milyen lenne az, ha 2020-ban 67 ezer magyar üvöltene Marco Rossi csapatának a labdarúgó Európa-bajnokságon. A KISZó két munkatársa vasárnap hajnalban kelt és indult útnak, hogy a helyszínen szurkolhasson a magyar válogatottnak. Budapesten, ahogy szálláshelyünktől közeledtünk a stadionhoz, egyre több piros-fehér-zöld sálas, magyar zászlót lobogtató drukkerrel találkoztunk. Voltak, akik csapatba verődve tartottak a Groupama Aréna felé. Az arcokról és a szemekből a szlovák válogatott ellen Nagyszombaton három nappal korábban elszenvedett fájó vereség ellenére sugárzott a bizakodás.

A közeli utcákból és a metró aluljárójából zengtek a megszokott rigmusok, pedig bő egy óra volt még a kezdésig. Negyedórával a csapatok kivonulása előtt szinte teljesen megtelt a stadion.

A magyar és a horvát szövetség elnöke, Csányi Sándor és Davor Suker a meccs előtt köszöntötte Dzsudzsák Balázst, aki – Király Gábor és Bozsik József után – harmadik magyarként érte el a 100-szoros válogatottságot. A hazai szurkolók ismét élőképpel fogadták a nemzeti együttest, a Szent Koronát jelenítették meg az alábbi szöveggel: „Koronázzuk meg együtt a ma estét”. Hátborzongató érzés volt, amikor 20 ezer torokból felcsendült a magyar himnusz. Sok szurkoló érkezett a határon túlról, Kárpátaljáról is szép számban voltak drukkerek. Sokaknak hozzánk hasonlóan hajnalban kellett elindulniuk, hogy a kezdésre felérjenek Budapestre. A zászlórengetegben feltűnt egy Kárpátalja feliratú trikolór is.

A magyar csapat számára nem indult jól a találkozó, a vezetést a 13. percben az esélyesebb vendégek szerezték meg Ante Rebic révén. Ám a félidő vége előtt a 34. percben Dzsudzsák Balázs gólpasszából Szalai Ádám egyenlített. A győztes találatot pedig Pátkai Máté lőtte a 76. percben Dzsudzsák szögletét követően. Hangrobbanás és extázis volt a lelátón. A „semmiből” született gól után ismét felpörgött az iram, a horvátok a korábbiaknál több kockázatot felvállalva támadták, de lehetőséget kínáltak gyors kontrákra, egy ilyenből könnyen megduplázhatta volna előnyét a Rossi-legénység. Noha ez nem jött össze, a hajrában is szinte hibátlanul védekezett a magyar gárda, így nagy és kellemes meglepetést okozva, de mindenképpen megérdemelten őrizte meg minimális előnyét a lefújásig a horvátokkal szemben. A magyar szurkolók nagyon megérdemelték ezt a sikert. Ennek az eufóriának mi is részesei lehettünk, amit soha nem felejtünk el!

Az ünneplés fél órával a lefújás után az aluljáróban folytatódott. Meglepő volt, hogy magyar és horvát szurkolók együtt énekelték a Ria Ria Hungáriát, román és szlovák ultrákkal ez elképzelhetetlen lett volna.

A horvát drukkerek elismerően beszéltek a magyar válogatottról és abban is egyetértettek, hogy megérdemelten nyert a magyar csapat. Tiszteletük jeleként még egy italra is meginvitáltak minket. A Davor Suker, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnökének mérkőzés utáni nyilatkozatában dicsérte a mieinket.
– Végig nyílt, jó mérkőzés volt, a magyarok száz százalékot adtak ki magukból, mi viszont nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel. Gratulálok a győztes magyar válogatottnak a megérdemelt sikerhez – mondta a Nemzeti Sportnak a legenda.

A horvátok legyőzése elvitathatatlanul óriási siker a magyar labdarúgás újkori történetében, amit Csányi Sándor Nemzeti Sportnak adott nyilatkozata is megerősít. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke három győzelmet sorolt a legnagyobb élményei közé – a norvégok elleni hazai Eb-pótselejtezőt, az osztrákok legyőzését Bordeaux-ban és ezt a mostani, horvátok elleni sikert. Hozzátette, még sokat jelent ez a győzelem a magyar futballnak, mindenkinek, aki a válogatottnak szurkol, és a játékosoknak is, akik egy ilyen siker után térhetnek vissza a magyar és külföldi klubjaikhoz.
Budapest utcáin még éjfélkor is lehetett ünneplő magyar szurkolókat látni. Kell az eufória és az ünneplés. Még inkább kell ez akkor, ha az egy vereség és egy sikertelenebb időszak után következik be. Ám azzal is mindenki egyetért, hogy ez a győzelem csak akkor ér valamit, ha Azerbajdzsán ellen három pontot szerzünk. Mivel Wales 1–0-ra legyőzte Szlovákiát, most négy csapatnak is 3 pontja van ebben a csoportban. A magyar győzelmet felértékeli, hogy azt a csoport legerősebbje ellen aratta. Júniusban jöhet a folytatás: Marco Rossi szövetségi kapitány együttese június 8-án Azerbajdzsán vendégeként folytatja az Eb-selejtezőket, három nappal később pedig Wales gárdáját fogadja.

A végére egy érdekesség: a magyar válogatott 1966 óta először győzött le egy regnáló vb-döntőst tétmeccsen, 53 éve a brazilok ellen nyertünk 3–1-re. Az elmúlt több mint fél évszázadban Magyarország aratott ugyan győzelmet regnáló világbajnok vagy világbajnoki második helyezett ellen, ám nem tétmeccsen.

Kapcsolódó hír, hogy az ukrán válogatott a 93. percben esett öngóllal nyert Luxemburgban. A hazaiak szereztek vezetést a 34. percben Turpel góljával, a vendégek a 40. percben Cigankov találatával egyenlítettek. A szünet után az ukránok jóval többet veszélyeztettek, és végül Gerson Rodrigues hosszabbításban esett öngóljával győzték le idegenben Luxemburgot. A csoportot két játéknap után Ukrajna vezeti, ugyanis második mérkőzésén is döntetlent játszott a portugál labdarúgó-válogatott, amely Szerbiával is ikszelt hazai környezetben. Az ukránok legközelebb júniusban lépnek pályára, az ellenfél a szerb válogatott lesz.

Forrás:

KISZó/Szabó Sándor (Budapest–Ungvár)

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó