Melegfrontkor frontkór?

Feszültek, fáradékonyak vagyunk, szédülünk, szapora a szívverésünk. Nem véletlen, hisz egyik nap 18, másik nap már csak 7 fokot mutat a hőmérő. A nagy ingadozások az egészséges szervezetet is megterhelik, hiszen állandó alkalmazkodást kívánnak hőszabályozó rendszerünktől, és igénybe veszik szívünket és érrendszerünket. Vajon védekezhetünk-e az időjárás szeszélyei ellen, és ha igen, mi módon? – kérdezte a KISZó Szvitlana Kocsubajlot, a megyei Egészség Központ vezetőjét.

– Mostanában már nem meglepő, hogy egy napon belül akár 10-15 fokot is változik a hőmérséklet. Meg lehet-e jósolni, hogy az adott egyénnél milyen panaszokat vált ki az extrém hőmérséklet, a fronthatás?

– A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. Ugyan alkati különbséget mutat, de a nőket, egyes krónikus betegeket és az időseket jobban megviseli a változás, sőt, az erre való hajlam öröklődhet is. A legtöbb ember többé-kevésbé érzékeny valamelyik frontra, de a krónikus, főként a szív- és érrendszeri betegeknek ilyenkor különösen elővigyázatosaknak kell lenniük. A melegfrontok átvonulása előtt már egy-két órával jelentkezhetnek a tünetek. Ezek ingerlékenységben, csökkenő teljesítőképességben, idegfeszültségben, szapora légzésben, étvágytalanságban jelentkeznek.

– Milyen élettani hatásokat éreznek az arra fogékonyak?

– Ők ilyenkor fokozottan érzékelik a zajt, a fényt, növekszik a sírásra való hajlam, a közlekedésben a balesetveszély, csökken az összpontosító képesség, hamarább jelentkezik a fáradtság, a depresszióra hajlamos emberek nyomott hangulatba kerülnek. A mozdulatok kapkodóvá, ügyetlenebbé válhatnak, nagyobb az eshetősége az agy-, a gyomor- és az orrvérzésnek, a vérnyomás-ingadozásnak, emelkedik a vércukorszint, romlik a cukorbetegek állapota.

– A hirtelen lehűlés ellenkező tüneteket produkál?

– A hirtelen érkező nedves, hideg levegő fejfájás, vérnyomás- emelkedés, fokozott görcshajlam, koszorúér-elégtelenség, szívinfarktus, fantomfájdalmak, ízületi gyulladás, reumás panaszok oka lehet, de hatására akár kólika, hascsikarás is jelentkezhet.

– Mi áll ezek hátterében?

– Nos, a hidegfrontot kísérő páratartalom-csökkenés és légnyomás-növekedés hatására a paraszimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik, csökken a vérnyomás és gyengül a szívműködés. Ilyenkor a gyulladásos megbetegedések háttérbe szorulnak, viszont erősödnek a reumás és migrénjellegű fájdalmak, csökken a vércukorérték.

– Milyen praktikákkal védhetőek ki ezek a tünetek?

– Aki tudja magáról, hogy nehezen viseli az időjárás szeszélyeit, nem árt, ha a nehéz napokon kerüli a plusz megterhelést, megpróbál a pozitív dolgokra összpontosítani. Fontos a rendszeres testmozgás, ne kíméljük magunkat, sétáljunk a hőmérséklettől függetlenül, hogy ezzel hozzászoktassuk szervezetünket a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Próbáljuk ki az olyan stresszoldó módszereket, mint az aromaterápia, a bizonyos gyógynövényekből készült kivonatokat, teákat (citromfű, orbáncfű, levendula, rozmaring, ginszeng), a különböző relaxációs és jógagyakorlatokat, valamint az akupresszúrát és a talpmasszázst.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó