Új módszerrel készülnek az ukrán nyelv oktatására

Magyarbarát ukrán nyelvoktatási módszerek bevezetését és tankönyvek kiadását helyezte kilátásba a kárpátaljai magyar iskolák tanulói számára Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter csütörtökön az ungvári járási Nagydobrony középiskolájában tartott sajtótájékoztatóján.

Az oktatási tárcavezető abból az alkalomból kereste fel a nagydobronyi középiskolát – egyben Ukrajna legnagyobb nemzetiségi nyelvű hasonló tanintézetét –, hogy lezárult a kárpátaljai magyar iskolák végzős tanulói számára szervezett emelt szintű, ukrán nyelvű érettségire felkészítő négynapos nyelvi tábor.

A finn külügyminisztérium kétmillió eurós támogatásával modellkísérletként indított tanfolyamon három, magyarok által lakott járás magyar iskoláiból jelentkezett végzős diákok vettek részt három helyszínen.

A projektben részt vevő tanulók és pedagógusok jelenlétében tartott sajtótájékoztatón Lilija Hrinevics kifejtette, az általa vezetett minisztérium eltökélt szándéka, hogy a nemzetiségű tannyelvű iskolák diákjai tanulmányaik végére az anyanyelvük mellett folyékonyan beszéljenek ukránul, valamint egy idegen nyelven, és ne szenvedjenek hátrányt a továbbtanulást és álláskeresést illetően. Ennek érdekében olyan ukrán nyelvoktatási módszereket és tankönyveket fognak bevezetni a nemzetiségi tannyelvű iskolákban, amelyek figyelembe veszik az adott nyelv, így Kárpátalján a magyar nyelv sajátosságait – mondta.

Lilija Hrinevics könnyítéseket ígért a nemzetiségi iskolák végzősei számára a kötelező emelt szintű, ukrán nyelvű érettségi vizsgát illetően.

Első ízben jelentette be, hogy az oktatási minisztérium két-három éven belül külön követelményrendszert dolgoz ki a nem ukrán anyanyelvű érettségizők számára.

A nemzetiségi iskolák végzősei számára már idén csökkentik az emelt szintű, ukrán nyelvű érettségi érvényességi ponthatárát – ígérte.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter üdvözölte, hogy a magyar kormány támogatásával ukrán nyelvtanfolyamot indítottak magyarok számára Kárpátalján. Mint megjegyezte, ezt jó lett volna harminc évvel ezelőtt elkezdeni.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó