KISZó-kérdés: Lát-e kisebbségbarát jelöltet?

Az emberek 76 százaléka szerint nincs kisebbségbarát jelölt az ukrajnai elnökválasztás indulói között – ez derült ki a lapunk által készített nem reprezentatív felmérésből. A KISZó-nak nyilatkozó politológus szerint a kampányban nem kapott nagy hangsúlyt a nemzeti kisebbségek kérdése, mivel a kisebbségi szavazatok aránya elenyésző, viszont ha lesz második forduló – és a felmérések szerint ennek nagy a valószínűsége –, szoros állás esetén plusz szavazatokért előhúzhatják ezt a kártyát. 

https://www.facebook.com/kiszo/posts/2133007006746424

 

Vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját Ukrajnában. A választások kimenetele sorsfordító lehet az Ukrajnában élő nemzetiségek, így a kárpátaljai magyarság számára is. Ehhez kapcsolódott a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán futó legutóbbi KISZó-kérdésünk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a facebookozók látnak-e kisebbségbarát jelöltet? A nem reprezentatív felmérés csütörtökön lapzártánkkal egy időben zárult, a voksolásban igen sokan, 217-en mondták el véleményüket.

Ebből leszűrhető, hogy az emberek nem közömbösek az ukrán politika iránt.

Ami a felmérés eredményét illeti, a válaszadók jelentős többsége, 76 százaléka gondolja úgy, hogy nincs kisebbségbarát a jelöltek között, mindössze 24 százalék vélekedett másképp. Utóbbiak kommentben megírhatták, kit tartanak ilyen jelöltnek. Volodimir Zelinszkij, Jurij Bojko, Olekszandr Vilkul és az időközben visszalépett Andrij Szadovij neve merült fel, persze volt, aki magát indítaná, más a korábbi elnököt, Leonyid Kucsmát javasolta, a viccesebbje Pitkint, Baleckij Volodimir beregszászi humoristát nevezte meg. Az egyik hozzászóló szerint oroszbarát jelölt van, viszont a magyarok csak addig kellenek, amíg számít a szavazatuk.

Egy másik vélemény alapján minden politikus „egy kaptafára készült”, beígérnek nagy dolgokat, aztán jól betesznek a népnek.

„Az ember a mai világban a saját árnyékában sem bízhat, nemhogy egy politikusban!” – írta az egyik Facebook-felhasználó, aki erre négy Like-ot kapott.

A kérdéssel kapcsolatban megkerestük Mihajlo Selemba politológust, aki lapunknak elmondta, hogy nyíltan egyik jelölt sem áll negatívan az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségekhez.

– Jurij Bojko elnökjelölt az egyetlen, aki felkereste a magyarság képviselőit, ami úgy értékelhető, hogy pozitívan viszonyul a kárpátaljai magyarokhoz – fogalmazott a szakember. – Egyfajta közeledésnek fogható fel, hogy Julija Timosenko ungvári látogatása során közös nyilatkozatot írt alá az Ukrajnában élő nemzetiségi közösségek 27 képviselőjével március 26-án.

Ugyanakkor tudni kell, hogy Timosenko elnökjelölti minőségében írta alá a memorandumot, ami azt jelenti, hogy ez semmilyen jogi garanciával nem jár.

PR-húzásnak tartom, ugyanis semmilyen kötelezettséget nem vállalt ezzel. Őket leszámítva más jelölt nem közeledett a kárpátaljai magyarokhoz, de ebben az is szerepet játszott, hogy a magyarságszervezetek még korábban leszögezték, hogy egyetlen elnökjelöltet sem támogatnak.

A politológus szerint nem véletlen, hogy az elnökválasztási kampányban még az úgynevezett ellenzéki jelölteknél sem kapott nagy hangsúlyt a nemzeti kisebbségek kérdése.

Mihajlo Selemba ezt azzal magyarázta, hogy a kisebbségi szavazatok aránya elenyésző. Ugyanakkor a szakember úgy véli, attól függően, hogy melyik jelölt jut be majd a második fordulóba, szoros állás – 10-20 ezer szavazat dönt majd az elnök személyéről – esetén előkerülhet a kisebbségi kártya.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó