Az elnökválasztás nyelvi nehézségei

2013-ban még vezető hír volt, hogy Beregszászban, az előrehozott polgármester-választáson nem lesznek magyar nyelvű szavazólapok. Most, az elnökválasztás előkészületei során már fel sem merült ennek lehetősége.

Minden bizonnyal ez a „mulasztás” is hozzájárult ahhoz, hogy Beregszászban és a járásban a kárpátaljai átlagnál is kevesebben járultak az urnákhoz. Amint arról a KISZó Online már beszámolt, a Vérke-parti városban a 18 956 választásra jogosult közül mindössze 7452-an (39 százalék) éltek alkotmányos jogukkal. A járásban még alacsonyabb volt a részvétel.

„A magyar falvakban a véleménynyilvánítás bonyolult nyelvi kérdés” – vezeti fel a Sirius TV Benében készült választási tudósítását. Az ukrán nyelvű kárpátaljai televízió megszólaltatja Vas Rozália benei lakost, aki kifejti, mivel ez „magyar nyelvű” falu, jó lett volna, ha a szavazólap magyarul lett volna. A riportalany szerint a helyiek csak kevéssé tudnak ukránul, ezért nem tudják elolvasni, nem értik meg mi van oda ukránul írva.

Bene lakosainak többsége nyugdíjas, akik egész életükben magyarul beszéltek. A helyiek szerint a kétnyelvű szavazólap lett volna az ideális – fejezi be a Viktor Balogához közel álló csatorna a tudósítását.

Forrás:

KISZó/Mukachevo.net

Post Author: KISZó