Ötletekből nincs hiány

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány (EMIA) szervezésében Kárpátalján turnézott a Budapesti Pódium Színház.

Nagydobronyban Fazekas Mihály Lúdas Matyiját láthatták az érdeklődők Schwajda György átdolgozásában. A helyi középiskola díszterme zsúfolásig megtelt, az óvodásoktól kezdve egészen a felnőttekig minden korosztályból voltak.

Lúdas Matyi Nagydobronyban. Bara Tünde felvétele

Ungváron a Bazi nagy magyar lagzi című darabot adták elő a Kárpátaljai Megyei Zenei-Drámai Színházban. Harsányi Gábor vígdrámája egy igazi kortárs, mégis autentikus lakodalom vérbő lenyomata, tele hatalmas poénokkal és nevetéssel. A teltházas előadás elnyerte az ungvári közönség tetszését, ezt az is bizonyította, hogy a nézők hosszú percekig állva tapsoltak.

A Pódium Színház kárpátaljai turnéjának megszervezésében az EMIA elnök asszonya oroszlánrészt vállalt. A munka viszont meghozta gyümölcsét, mert a társulat hatalmas sikerrel turnézta végig Kárpátalját.

– Ne felejtsük el – mesélte lapunknak Borszéki Molnár Dalma –, hogy a szervezés és lebonyolítás terén alapítványunk nagy segítséget kapott Magyarország Kárpátalján tevékenykedő diplomáciai testületeinek munkatársaitól. Kiemelném Buhajla József ungvári főkonzul segítségét, hiszen mint mindig, úgy most is minden lehető segítséggel támogatta a tervünket, mely szerint a közelmúltban nagy sikert aratott Kormorán koncert után színházi előadásokat hozunk Kárpátaljára.

– Miért pont a Pódium Színházra esett a választásuk?

– Elsősorban a társulat által színre vitt, és eddig rengeteg pozitív kritikát kapott, Harsányi Gábor jegyezte Bazi nagy magyar lagzi okán. Ez a darab ugyanis olyan, a külhoni magyarokat fokozottan érintő kérdésekkel is foglalkozik az önfeledt szórakoztatás mellett, mint az elvándorlás és a gyökértelenné válás.

– Elkerülhetetlen a kérdés: a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola felújításának kilobbizása, a nyári gyermek kultúrprogramok támogatása, a Kormorán koncert és a Pódium turné után mik az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány további céljai?

– Alapítványunk egyik kiemelt célkitűzése a magyar nyelv és kultúra terjesztése, ápolása. Ehhez a továbbiakban is megragadunk minden lehetőséget. Igyekszünk hasonló színpadi és általános kultúr-programokat elhozni Kárpátaljára, ami reményeim szerint nem lesz nehéz. Azt tapasztalat ugyanis, hogy Magyarországon és Kárpátalján mindenki egyformán támogatta ötletünket. Remélem, ez a jövőben is így lesz. Szervezünk még kabarét, színházi gyermek- és felnőtt előadásokat, zenei rendezvényeket, képzőművészeti tárlatokat Kárpátalján, hiszen jó szándékból és jó ötletekből nincs hiány.

A társulat Munkácson, Beregszászban és Visken is fellépett.

Matúz István

Hegedűs Csilla felvétele

Beregszászban kabaré-összeállítást láthatott a nagyérdemű. Hegedűs Csilla felvétele

Hegedűs Csilla felvétele
Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó