Mi Zelenszkij titka?

Magasan a színész-showman nyerte az ukrán elnökválasztás első körét, és ez nem áprilisi tréfa, bár a voksolás másnapján épp április 1-je volt. A Központi Választási Bizottság részeredményei szerint Volodimir Zelenszkij a szavazatok 30,26 százalékát gyűjtötte össze, a hivatalban lévő Petro Porosenko pedig a 15,92 százalékát. De mi a titka a színészből lett politikusnak, aki hamarosan abba a szerepbe kerülhet, amit az elmúlt években oly sikeresen kigúnyolt, kiparodizált, ami végül is megalapozta a népszerűségét. Mit hozhat a három hét, fordíthat-e Porosenko a második fordulóban? – kérdezte a KISZó Viktor Pascsenko politológust, a Kárpátaljai Politikatudományi Intézet vezetőjét.

– Ilyen eredményt jósolt?

– Teljes mértékben. Az elején az ukránok jelentős többsége, valamint a politikai elit viccként kezelte Zelenszkij indulását az elnökválasztáson. Nem sokkal azután, hogy újév éjjelén bejelentette, harcba száll az elnöki székért, meredeken emelkedni kezdett a népszerűsége. A kampány felére beérte, a hajrára pedig elhagyta a legesélyesebbnek tartott jelölteket, közte a regnáló elnököt. A mérvadó és általam megbízhatónak tartott közvélemény-kutatások előre megjósolták

Zelenszkij nagyarányú győzelmét, ami nemcsak a komikus támogatottságának szól, hanem annak is, hogy a szavazók többsége élesen ellenzi Porosenko politikáját, és a hivatalban lévő elnök távozását akarja.

Vagyis az elnöknek is szerepe volt abban, hogy ekkora különbséggel nyert ellenfele.

– Hogyan lett a humoristából politikus?

– A tavaly december végén Dmitrij Gordonnak, az ismert ukrán újságírónak adott terjedelmes tévés interjújával indult a showman politikai pályafutása.

Zelenszkijt Vlagyimir Viszockijhoz hasonlítanám.

Az idősebb generáció talán még emlékszik rá, az orosz színész, énekes, költő minden réteg számára elfogadott volt a legalsótól a legfelsőbb rétegig, a bűnözőtől a politikusig, ugyanis verseiben és dalaiban ötvöződött az egyszerűség a filozófiai mondanivalóval. Ez a fenomenalitás megtalálható Zelenszkijben is. A múlt jó táptalajul szolgált a politikai imázs felépítéséhez, ami elsősorban arra épít, hogy új arc a politikában.

– A színészre vagy a politikusra szavaztak az emberek?

– Ki merem jelenteni, hogy jelenleg Zelenszkij mögött áll az ország legfelkészültebb, legintellektuálisabb szakértői csapata.

Az elnök nem egy ember, hanem egy csapat. Olyan emberek sorakoztak fel mögé, akiket Porosenko holdudvara kitaszított a kormányból, mint például Olekszandr Daniljuk, a volt pénzügyminiszter, Aivaras Abromavicius, az ex-gazdaságfejlesztési miniszter, valamint Szerhij Lescsenko parlamenti képviselő, akiknek fontos szerepet szán tervei megvalósításában. Ezek az emberek a nyugat elvárásainak eleget téve reformerekként érkeztek, de hamar leépítették őket. Ezek az emberek egy-két lépéssel előre gondolkoznak. Porosenko stábjából többeket is személyesen ismerek, látszik, hogy elszaladt felettük az idő, ami egy-két éve működött, ma már elavult.

– Mit hozhat az előttünk álló három hét?

– Várhatóan nem fog csökkenni a két jelölt közötti óriási szakadék, sőt még tovább nőhet. Porosenko, akit tudott, mozgósított az első fordulóra. Ami öt év alatt nem sikerült, az három hét alatt sem fog.

Minden bizonnyal Porosenkóék megpróbálják még jobban aláásni, rombolni a Zelenszkij-imázst, nimbuszt.

De ez a kampányban sem vált be. Gondolok itt elsősorban, hogy alkalmatlan az ország vezetésére, hogy Kolomojszkij bábja, ami, valljuk meg őszintén, egy oligarcha szájából nem hangzik valami hitelesen.

– Zelenszkij szövetséget köthet valakivel, hogy még jobban megerősítse pozícióját?

– Nincs szüksége rá, sőt jelen esetben bármilyen együttműködés csak rontana népszerűségén, támogatottságán, több kárt okozna, mint hasznot. Minden bizonnyal megnevezi majd azokat az embereket, akik kulcsszerepet játszanak majd az ország irányításában, ahogy erre korábban már tett utalásokat. Zelenszkijt Trumphoz és Macronhoz hasonlítanám, úgy vélem, a kampánya bekerül majd a tankönyvekbe.

Hamarosan kiszámolják, de én már most ki merem jelenteni, hogy az övé volt a leggazdaságosabb sikeres elnökválasztási kampány, atekintetben, mennyibe került neki egyetlen voks.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó