Hivatalosan (is) fizetett lesz a kórházi kezelés

Két hónap alatt 5,2 millió hrivnya veszteséget okoztak a megyeszékhely költségvetésének a más vidékekről érkező páciensek.

Az ungvári városi egészségügyi intézmények jó ideje túlterheltek, a megyeszékhely lakosain kívül ugyanis a környékbeli településekről, sőt a megye minden pontjáról itt kezeltetik magukat a betegek. Az Ungvári Városi Tanács legutóbbi ülésén arra keresték a megoldást, miként oldhatnák meg a város határain túlról érkezők ellátásának finanszírozását.

Az elmúlt két hónap elemzéséből kiderült, hogy az Ungvári Városi Központi Kórház minden ötödik páciense más járásból érkezett: január-február folyamán 2270 betegből 451 ilyen volt.

Az Ungvári Perinatális Központba érkező 1485 kismama több mint fele, pontosan 884, ugyancsak máshonnan jött, közülük 251 az Ungvári járásból.

Mivel a kórházak az egészségügyi ellátás második szintjét képezik, melyet a célirányos állami egészségügyi szubvencióból finanszíroznak (az alapellátási rendszer, mint ismeretes már új modell szerint működik, a Nemzeti Egészség Központ a betegszám után utalja a támogatást), célszerűvé vált az Ungvári járás számára kiutalt szubvenció részleges átcsoportosítása a megyeszékhelynek.Csap és Baranya korábban már szerződött az Ungvári Városi Tanáccsal lakosai kezelési költségeinek megtérítéséről, az Ungvári járás azonban ezt eddig nem tette meg.

Emiatt keletkezett két hónap alatt 5,2 millió hrivnyás többletköltség.

Hosszas tárgyalások után végül a felek abban állapodtak meg, hogy amennyiben az Ungvári járás lakosai olyan egészségügyi ellátásért fordulnak a megyeszékhely kórházaihoz, melyek a járási kórházban is elérhetők, maguknak kell állniuk azok költségeit. S ez vonatkozik a nőgyógyászati ambuláns kezelésekre is. A szülés levezetésének és a perinatális központban való kezelésnek a költségeit ellenben a járási költségvetés fogja finanszírozni.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó