KISZó-kérdés: Tart-e attól, hogy meghamisítják a választás eredményét?

Az emberek 91 százaléka szerint benne van a pakliban, hogy Ukrajnában meghamisítják az elnökválasztások eredményét – ez derült ki a lapunk által készített nem reprezentatív felmérésből. Ezzel szemben a KISZó-nak nyilatkozó politológus szerint, a választási csalás veszélye ugyan fennáll Ukrajnában, de évről évre csökken, mostanra minimalizálódott.

https://www.facebook.com/kiszo/posts/2143307602383031

Múlt vasárnap tartották az elnökválasztás első fordulóját, a második fordulót két hét múlva, április 21-én rendezik. Ehhez kapcsolódott a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán egy héten át futó KISZó-kérdés. Arra voltunk kíváncsiak, az emberek tartanak-e attól, hogy meghamisítják az elnökválasztás eredményét. A nem reprezentatív felmérés csütörtökön zárult, a voksolásban 185-en adtak hangot véleményüknek. A válaszadók döntő többsége, 91 százaléka gondolja úgy, hogy elcsalják a választásokat, mindössze 9 százalék mondta azt, hogy nem kell visszaélésektől tartani. Az egyik hozzászóló szerint „Nem tartok tőle. 100 százalékig biztos vagyok benne. Porosjankó meg újra elnök lesz”. Egy másik kommentelő bízik az igazság győzelmében: „Ukrajna sok nehézségen ment keresztül. Gondolom itt az idő, hogy méltóságos prezidentet kapunk. Csalni biztos fognak, de az igazság győzni fog.”

– A választási csalás veszélye Ukrajnában változatlanul fennáll, ugyanakkor évről évre csökken – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban a Kárpáti Igaz Szónak Dr. Dmitro Tuzsanszkij politológus.

– Mára a csalás kockázata minimálisra csökkent. Viktor Janukovics vagy Leonyid Kucsma idején ennek jóval nagyobb volt az esélye. Visszaélésekre, kizárólag helyi szinten – településeken, a szavazókörzetekben – van mód, központilag nem lehet belenyúlni a választás végeredményébe. A súlyos büntetőjogi következmények és a lebukás veszélye miatt sem vállalkoznak erre a politikusok. Senki sem kíván ujjat húzni az ebben a kérdésben szigorú ukrán igazságszolgáltatással. Jelenleg Ukrajnában senkinek sincs akkora hatalmi monopóliuma, hogy a választások kimenetelét befolyásoló csalást hajtson végre.

A politikai elemző utalt arra is, hogy az első fordulóban az Ukrajnai Választók Bizottsága civil szervezet nem jegyzett fel a szavazási folyamatot vagy az eredményt befolyásoló jogsértéseket,

bár Kárpátalján egyes körzetekben születtek nem várt eredmények.

Tuzsanszkij szerint ez nem feltétlenül jelent eredményhamisítást vagy választási csalást.

– A felmérés negatív eredménye nem a csalásokra utal, sokkal inkább a kárpátaljai magyar közösség nagyfokú bizalmatlanságát tükrözi az ukrán hatalommal, és a választások tisztaságával szemben – mondta a politológus a szavazás eredményével kapcsolatban.

– Az emberek megújulást várnak a választásoktól, és mivel nem éreznek jelentős változásokat, ez a hatalommal szembeni bizalmatlanságában és a választási csalások vizionálásában ölt testet.

Másrészt viszont a kárpátaljai magyarok és az egész ország többsége Volodimir Zelenszkijre szavazott, és ez végül az első forduló végeredményében is tükröződik.

Dmitro Tuzsanszkij véleménye szerint a második fordulóban a csalás veszélye magasabb, mint az elsőben volt, mert döntő összecsapásról van szó.

– Ha lesznek is visszaélések, azok nem befolyásolják majd a választások végeredményét – mondta a szakértő. – Az első forduló eredményeiből arra lehet következtetni, hogy ki lesz Ukrajna következő elnöke. Ugyanakkor Petro Porosenkot még nem szabad leírni. Az ukrán társadalom jelenleg olyan állapotban van, hogy 3 hét alatt minden a feje tetejére állhat, a jelöltek támogatottsága teljes mértékben megváltozhat. Ebben benne van az ukrán demokrácia minden szépsége és tökéletlensége.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó