Moszkalra várva

A megyei tanács csütörtöki ülésén mindenki arra volt kíváncsi, miként fog viselkedni Hennagyij Moszkal kormányzó, aki ugye Petro Porosenko elnökválasztási kampányának itteni vezetője, s mint tudjuk, a hivatalban lévő államfő csúnyán leszerepelt Kárpátalján, csupán a voksok 11,39 százalékát szerezte meg az első körben. Ötvenezer voksot gyűjtött, míg a győztes Volodimir Zelenszkijre 170 ezernél is többen szavaztak vidékünkön.

Nos, Moszkal reakciója nem derült ki, ugyanis a kormányzó nem jött el a megyei képviselőtestület ülésére. Ellenben ott voltak és a korábbiakhoz képest érezhetően bátrabban léptek fel a Viktor Baloga nevével fémjelzett Jedinij Centr (JC) frakciójának tagjai, Petro Dobromilszkij és Vaszil Hubal volt kormányzó is éles kritikával illette a megyevezetést, elsősorban az autóutak katasztrofális állapota miatt. A testület végül úgy döntött, levélben fordulnak Kijevhez, hogy az illetékes szolgálatok kezdjenek már végre valamit az országos jelentőségű utakkal.
A tanácsülésen elfogadták az előző évi költségvetés beszámolóját, s a keletkezett dotációk szétosztása céljából módosítottak az idei pénzügyi dokumentumon. Elfogadták továbbá Volodimir Havriljuk ügyész és Roman Sztefanisin megyei rendőrfőkapitány éves beszámolóját is.

A magyar frakció tagjai több kérdést is felvetettek. Anyagi támogatást kértek a Badalói Községi Tanács tetőszerkezetének nagyjavításához, a Nagydobrony–Munkács–Barkaszó útvonal teljes körű rekonstrukciójához, valamint kérték azt is, az illetékes hatóságok adjanak világos jogi leírást a községi tanácsoknak legelők létrehozására vonatkozóan.

Forrás:

KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó