Új fészekre várnak

Szűk kis folyosókon futkároznak, azonban az óvónéni egyetlen pillantására megállnak. Illedelmesen köszönnek, aztán édes kis kacagásban törnek ki, és gyors léptekkel a hálószobába veszik az irányt.

Dél van. Az eszenyi ovisok aludni készülnek. Mi addig az igazgatónővel ülünk le beszélgetni. Jónás Gabriella 2016 óta vezeti az Eszenyi Szivárvány Óvodát. A kollektíva fiatalos, csupa falubeliekből áll.

Jelenleg két csoportba 32 csöppség jár, óvónőből nincs hiány, sőt, itt még egy oviapu is van!

– Szabó Tibi zenenevelőként dolgozik nálunk. De mindenben részt vesz. A gyerekek nagyon szeretik. Ha ő itt van, a kicsik mindig próbálnak a közelébe férkőzni – magyarázza a vezető. – Több évtizede a Ritmus táncegyüttes vezetője, ért a gyerekek nyelvén.

– A társaság ideiglenesen került a községi tanács épületébe, remélhetőleg hamarosan költöznek.

– Huszonegy éve, amikor kezdtem a szakmát, még a református egyház épületében volt az ovi. Miután visszaadták az egyházi tulajdont, a községi tanács épületét alakították át ideiglenesen 2013-ban. Ez kényszermegoldás volt. Elég szűkösen vagyunk. Negyven férőhelyes a kisdedóvó. Jelenleg 32 gyerkőccel foglalkozunk, de már érkeznek a kérvények az őszi felvételire, jönnek a legkisebbek.

Bekerültünk a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programba. Azt ígérték, már az idén elkezdik az új óvoda építését.

Nagy szükségünk lenne rá, mivel itt alig férünk és nem is teljesen óvoda-hangulatú a helyiség… Sokat dolgoztunk azért, hogy úgy nézzen ki az ovi, ahogy. Próbáltuk otthonosabbá tenni, amit tudtunk, hoztunk otthonról. Falunapok alkalmával süteményeket árultunk, amit a szülők készítettek. Az így összegyűlt pénzből vettünk bútorokat és ami kellett a szobácskákba. Állami támogatásra nemigen számíthatunk, ezért lenne már nagyon jó, ha belekezdenének az építkezésbe és költözhetnénk.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó