Kárpátalja változást akar – a KISZó-t idézi a mukachevo.net

„A hivatalos Budapest ezúttal nem ad pontos javaslatot a kárpátaljai magyaroknak, hogy kire szavazzanak az elnökválasztás második fordulójában, ám kardinális fordulatot vár a két ország viszonyában” – állítja a mukachevo.net.

Az ukrán nyelvű kárpátaljai hírportál Németh Zsolt kijelentését idéz, aki Brüsszelben kifejtette, az elnökválasztás első fordulójának eredménye pontosan jelzi:

Ukrajna változást akar.

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke megerősítette: Ukrajna európai integrációja elképzelhetetlen a kisebbségek jogainak teljes körű biztosítása nélkül.

A kárpátaljai magyarság elvárásait vázolva a hírportál Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szavaira hivatkozik, miszerint: kiderült, Ukrajna változást akar. Kárpátalja, s ezen belül a magyarság is ugyanezt akarja.

A mukachevo.net idézi Zubánics Lászlót, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, aki a KISZó-nak nyilatkozva kifejtette reményét, hogy: a választás után elhárulhat a kárpátaljai magyarság oktatási rendszerét fenyegető veszély,

„senki és semmi nem fogja korlátozni anyanyelvünk használatát”.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó