Romakérdés – ki figyel oda?

Az ENSZ 1990-ben nyilvánította április 8-át a roma kultúra világnapjává. A romáknak (annak ellenére, hogy kevéssé ismertek) van történelmük, vannak hagyományaik, nemzeti jelképeik. Jelmondatuk az Opre Roma! – „Fel, cigányok!”. Ukrajnában Kárpátalján élnek a legtöbben. Vajon vidékünkön milyen problémákkal néznek szembe, van-e esély ezek megoldására? – kérdezte a KISZó Horvát Miroszláv roma jogvédőt, az Ungvári Városi Tanács képviselőjét. 

– Minden évben rendeznek ünnepséget itt is a világnap alkalmából. Idén mivel készülnek?

– Roma koncertet tervezünk. Most Munkácson lesz a programok központja. Délelőtt Ungváron tartunk sajtókonferenciát. Sajnos nehéz bármit is összehozni, mivel az aktuális vezetés nagyon instabil. Mindenki a választásokkal van elfoglalva. Egyelőre nem is vágunk bele új programokba, várunk. Az elnökválasztás után okosabbak leszünk.

A jelenlegi megyei vezetés ígért már sok mindent, aztán nem lett belőle semmi…

– Történt-e látványos változás a romák életében az elmúlt közel harminc évben.

– Sajnos nem. Nagyon nehéz helyzetben vannak. Óriási a szegénység.

Ukrajnai viszonylatban Kárpátalján él a legtöbb roma.

A hivatalos adatok nagyon alábecsülik a lélekszámukat, a mi felméréseink szerint kb. 100 000-ren vannak. Én szinte minden héten meglátogatom valamelyik közösséget, szétnézek egy-egy telepen. Barkaszón és Szernyén jártam legutóbb – elképesztő a helyzet. A Munkácsi járás után a Beregszásziban és az Ungváriban élnek a leghátrányosabban. Nem hiszem, hogy egy-két éven belül jobbra fordulna a helyzetük, mivel nagyon komoly problémákkal küzdenek, de folyamatosan törekszünk az életminőségük javítására.

– Mi lenne a megoldás?

– Nem csak beszélni kell a problémáról, hanem ott kell lenni köztük és figyelni. Meg kell hallgatni az embereket. Egyes helyeken áram és víz nélkül élnek, akkor miről beszélünk? Elsősorban ezt kellene megoldani, csak aztán tudunk továbblépni.

Továbbá, ha már biztosítunk nekik szociális támogatásokat, akkor le is kellene ellenőrizni, hogy mire költik.

Másrészről viszont sokuknak nem is adnak lehetőséget a munkára. Több képviselőjük van, mint ezelőtt 10-20 évvel, de nem biztosítanak nekik elegendő teret. Holott vannak olyanok, akik szeretnének kitörni, törekednek a jobbra és felsőfokú tanulmányokat is végeznek. Nem sokan, de az ungvári egyetemen most is van néhány roma diák, és már jó páran befejezték tanulmányaikat.

Az ő számukra kellene lehetőségeket biztosítani. Bevonni őket a társadalmi életbe. Ám sokan nem engedik maguk közé a cigányokat.

Első körben szükség van egy olyan speciális programra, amely kifejezetten az életkörülményeik jobbítását célozza.

– Az elvándorlás a romákat is érinti?

– Igen, az utóbbi két évben sokan itthagyták Kárpátalját. Mintegy ötezer ember széledt szét Csehországtól Németországon át Angliáig. Néhány család Amerikába távozott.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó