Kitiltási botrány: közös levélben tiltakozik a KMKSZ és az UMDSZ elnöke

A két kárpátaljai magyarságszervezet vezetője személyesen Petro Porosenkónak írt levélben kér magyarázatot arra, hogy milyen okból kifolyólag tiltották ki Ukrajnából Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét.

Brenzovics László, a KMKSZ, és Zubánics László, az UMDSZ elnöke közös levelet intézett Ukrajna államfőjéhez, továbbá Pavlo Klimkin külügyminiszterhez és Vaszil Hricakhoz, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) első emberéhez. Levelükben megrökönyödésüknek adnak hangot amiatt, hogy az elmúlt szombaton, április 6-án a csapi közúti határátkelőn az ukrán hatóságok indoklás nélkül megtagadták Kelemen Hunortól a belépést, aki a KMKSZ jubileumi kongresszusára igyekezett.

A két kárpátaljai magyar politikus arra kéri az ország elnökét, a külügyi tárca vezetőjét és a titkosszolgálat elnökét, hogy adjanak magyarázatot a nagy diplomáciai botrányt okozó tettre, tárják fel, hogy a romániai magyar politikus mit követett el Ukrajna ellen, amiért a legszigorúbb eljárást foganatosították vele szemben.

Brenzovics László és Zubánics László emlékezteti a levél címzettjeit, hogy ezzel a cselekménnyel súlyosan megsértették a nemzeti kisebbségek védelméről szóló nemzetközi keretegyezményt, amihez Ukrajna is csatlakozott, továbbá az ukrán hatóságok durva és indokolatlan lépése ellentétes a Kijev és Bukarest közötti alapszerződéssel is, ami súlyosan megterhelheti a két szomszédos ország szintén nem felhőtlen viszonyát.

A KMKSZ és az UMDSZ vezetője arra is kitér, hogy amennyiben megalapozatlan volt az RMDSZ elnökének kitiltása, abban az esetben meg kell nevezni azokat a személyeket, akik egyrészt a külügyminisztérium, másrészt az SZBU részéről felelősek a történtekért, s velük szemben a törvény teljes szigorával kell eljárni, az ukrán állami szerveknek pedig bocsánatot kell kérniük az érintett erdélyi magyar politikustól.

Amint arról a KISZó Online már beszámolt, a diplomáciai skandalum miatt Budapest bekérette az ottani ukrán nagykövetet.

Forrás:

KISZÓ/Dunda György

Post Author: KISZó