Nyelvtanulás helyesen

A beregszászi Start Nyelvközpontban képzett pedagógusok tanítanak idegen nyelveket minőségi tankönyvekből, játékosan, kisgyermekeknek és kamaszoknak. A nyelvközpont a hétvégén immár második alkalommal szervezett egynapos képzést a nyelvtanárok számára, amit Kelemen Ferenc, a budapesti Baker Street Oktatóközpont vezetője tartott. A résztvevők a nap végén tanúsítványt is.

– Egy évvel ezelőtt 16-an, most 25-en jöttek el Kárpátalja településeiről, hogy részt vegyenek a motivációs tréningen. Főleg angolosok vannak itt, de német, ukrán, magyar és lengyel nyelvtanárok is fontosnak tartották meghallgatni a szakember előadásait – mondta Mondics-Kurmay Lívia, a nyelvközpont vezetője.

– Második alkalommal tart itt előadásokat a nyelvtanároknak. Most mivel gazdagodnak a pedagógusok? – kérdeztük Kelemen Ferencet.

– Minden évben megpróbálok egy olyan területet körbejárni, amely segíti a tanárok mindennapi munkáját. Nem az elméleten van a hangsúly, hanem a gyakorlati ötleteken, tippeken. Tavaly a digitális tábla használatáról volt szó, mert örvendetes módon egyre több iskolában elérhető ez a technika, most pedig azt vesszük át, hogyan tudjuk motiválni a tanulóinkat. Olyan feladatokat adunk, amelyek beszéltetik őket, bevonják őket a folyamatba, drámatechnikákat próbálunk ki együtt.

Mindent, amivel ösztökélni lehet a tanulót arra, hogy ő is akarja tanulni az idegen nyelvet és főleg használni.

Az itteni tanárok nagyon nyitottak, szívesen dolgoznak együtt a diákokkal, és így sokkal könnyebb megérteni a különböző technikákat és az elméletet is.

– Ezt a fajta tanítási módszert már kiskortól el kell kezdeni a gyerekeknél?

– Természetesen. Általában eltúlozzuk a nyelvtantanítás fontosságát, amit leginkább a gyerekek sínylik meg, amikor egészen kis korban bonyolult elméleteket kérünk tőlük számon.

Ilyenkor igaz a mondás, hogy még a saját anyanyelvét sem érti, akkor hogy tudná ezt idegen nyelven megtenni.

Akár már hatéves kortól érdemes arra tenni a hangsúlyt, hogy beszéljen, kommunikáljon az ő szintjén, vagyis mondókákat mondjon, énekeljen. A többit ráér később megtanulni.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó