Ideje készülni a gyermekek utaztatására?

Bő két hónap és újra itt a nyári szünet. A vakáció egyik kellemes velejárója a gyermekek külföldi nyaraltatása. Akiknek van gyermekútlevelük, azoknak nincs gondjuk e téren. Ám akinek igényelni kell, az jó, ha tisztában van a tudnivalókkal. Mikor ajánlott benyújtani az útlevéligénylést? – kérdezte a KISZó Olga Postakot, az állami migrációs szolgálat megyei főosztályának szóvivőjét.

– Ideje-e elkezdeni a nyaraltatás szervezését?

– Feltétlenül. A kiskorúak úti okmánya ugyanis valamivel hosszabb ideig készül, mint a felnőtteké. Jól teszi, aki már most gondol a nyárra, és nem várja meg a dömpinget, amikor tömegesen igénylik az iratot. Most nincs tumultus az okmányirodák előtt.

– Mire van szükség az útlevél igényléséhez?

– Az útlevél igényléséhez szükség van a szülők egyikének személyi igazolványára és adóazonosító számára, csatolni kell a gyermek születési bizonyítványát, 2 darab 3,5×4,5 centiméteres és egy 10×15 centiméteres színes fényképet. Továbbá be kell nyújtani a szülők egyike által kitöltött űrlapot, valamint a szolgáltatás és az okmány ellenértékének – 348 hrivnya 15 kopijka – befizetését igazoló csekket. A hivatal semmilyen más iratot nem követel.

– A felnőttekéhez hasonlóan a gyerekek is biometrikus útlevelet kapnak?

– A korábban kiállított régi típusú útlevelek, vagy ha a gyerek be volt írva a szülők egyikének úti okmányába, már nem érvényesek. Gyermekünk már csak az új biometrikus okmánnyal lépheti át az államhatárt.

– Vannak-e különleges tudnivalók?

– A kérelem benyújtásakor a 12 éven aluliaktól nem vesznek ujjlenyomatot és elektronikus aláírást sem kérnek. Az ennél idősebbek útlevelébe is csak szülői beleegyezéssel kerülhetnek biometrikus adatok. Az új irat érvényessége négy év. A dokumentum elkészítésének határideje 30 nap, ami indokolt esetben – például külföldi gyógykezelés – három napra mérsékelhető. A 16. életévüket betöltött gyerekek már felnőtt útlevelet kapnak, amit tízévente kell cserélni.

– Gyakori panasz, hogy hiába van érvényes útlevele a gyermeknek, a határátkelőről mégis visszafordítják.

– Lényeges tudnivaló, hogy a kiskorúak határátlépésének szabálya a biometrikus gyermek-útlevél birtokában sem változott. E szerint a tizenhatodik életévét be nem töltött személy csak szülő, gyám vagy arra felhatalmazott felnőtt társaságában utazhat. A szülői felhatalmazás közjegyző által készül és hitelesíteni kell. Amennyiben a kiskorú csak az egyik szülővel utazik, szükséges a másik közjegyző által érvényesített beleegyezése. Na és ne felejtsék otthon a gyermek keresztlevelét, mert annak hiányában akkor sem engedik számára a határátlépést, ha édesapja és édesanyja társaságában utazik.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó