Radical Alliance – mire készül a Karpatszka Szics?

Még jól emlékezhetünk a Karpatszka Szics feketébe öltözött aktivistáinak tavaly márciusi ungvári menetelésére, akkor a KISZó Online a helyszínről tudósított felvonulásukról, ami szerencsére balhé nélkül ért véget, nem úgy, mint pár éve, amikor „Késhegyre a magyarokkal!” jelszavakat skandáltak a Petőfi tér mellett elhaladva.

Az előttünk álló hétvégén ismét hallatni kíván magáról a szélsőségesen nacionalista képződmény. A legnagyobb közösségi portálon hirdetik a Radical Alliance rendezvényüket, ami megfogalmazásuk szerint az európai testvériség marsa lesz. Április 14-i akciójuk plakátjai kis túlzással beborították az egész városközpontot. Felvonulásuk a megyeszékhely Zakarpattya szállójától indul, azon várhatóan külföldi, köztük magyar bajtársaik is részt vesznek, s feketébe öltözve bejárják Ungvár történelmi utcáit. Mindenkiben felötlik a kérdés:

mi szükség van erre, mire jó a sokakban ijedelmet keltő masírozás, mi a célja ennek az egésznek, kik is ők valójában, miért kell csuklyát húzni a fejükre, miért nem adják nevüket, arcukat ahhoz, amit tesznek, s várhatóak-e ismét magyarellenes provokációk a részükről?

A KISZó Online csokorba gyűjtötte ezeket a kérdéseket, vettük a „bátorságot” és a közösségi csatornájukon keresztül elpostáztuk nekik. Nem kis meglepetésünkre válasz is érkezett, megrökönyödésünkre ráadásul magyarul. Lássuk, miket is válaszoltak.


„Először is tisztázni kell, hogy mi nem egy soviniszta mozgalom vagyunk. A célunk a béke fenntartása a Kárpát-medencében. Jól tudjuk, itt jelentős számú magyar él, ezért mi már korábban szoros kapcsolatot építettünk ki a magyar kisebbség hivatalos képviselőivel Kárpátalján, és vannak bajtársaink Magyarországon is. Sőt, mozgalmunkban kárpátaljai magyarok is vannak. A rendezvényünk az első lépés a testvéri kapcsolatok megerősítéséhez a kelet-európai nemzetekkel, különösen a magyarokkal, lengyelekkel és csehekkel. Mi azt hiszük, hogy nemzeteink közötti barátság szükséges a közös ellenségek legyőzésére és a béke fenntartására” – írták válaszukban.

Arra konkrétan nem adtak választ, hogy kiket várnak Magyarországról. Ám azt megjegyezték, nagyon ellenségesen viszonyul hozzájuk a sajtó és a közvélemény, ami abból fakadhat, hogy összekeverik őket egy másik csoportosulással. “Az a baj, hogy a “Карпатська Січ» nevet más pártok is használják, mint például a Szvoboda, az egyik legnagyobb soviniszta párt, s amelyik az utolsó évek alatt sokszor tüntetett a magyarok és lengyelek ellen. Évente próbálnak különféle provokációkat szervezni Ungváron és Beregszászban. Az ő céljuk, hogy mesterséges konfliktust keltsenek, amivel destabilizálják a szituációt Kárpátalján. Például múlt éven egy demonstrációra vittek embereket, megintcsak magyarok ellen, de akkor mi már hivatalosan kiáltunk a magyarok védelmében, ami után a szvobodásoknak nem volt más lehetőségük, mint elszökni a régióból és panaszkodni a rendőrségnek, hogy megverték őket. A mostani időkre elértük, hogy tevékenységük megszűnjön régiónkban” – írták kérdésünkre a Karpatszka Szicsnél.

A Petőfi térrel kapcsolatos felvetésünket, miszerint felhangzanak-e ott magyarellenes rigmusok, egyenesen nevetségesnek titulálták…


– Amennyiben szándékaik valóban olyanok, mint amilyennek leírták, akkor miért kell az emberek többségében félelmet keltő fekete ruhát viselni és csuklyákban vonulni? – kérdeztük.

„A színünk az éjszaka színe. Feketét viselünk, és ez azt mutatja, hogy már régóta a küzdelem útját választottuk. A fekete szín elkülönít minket a marginális aktivistáktól, a populistáktól és az üres szívű, megbízhatatlan emberektől, akik csak saját hasznukra gondolnak. A fekete szín emlékezteti ellenségeinket, hogy nem lehet velünk viccelni, mert a győzelemért mindenre képesek vagyunk! A fekete – ez az esztétika, az odaadás, a fegyelem és a bátorság stílusa. Ezek mind szimbólumok. A küzdelem, az áldozat, a magasabb eszmékért való készenlét szimbólumai. Azok vagyunk, akik mindent odaadtak az ukrán nemzet életéért, a Majdanon, a keleti fronton és városaink utcáin. Cserébe egyfolytában repressziókat vezetnek be ellenünk, mert a hatóság nem kontrollálhat minket. Jogunk van beszélni és tiltakozni. Sokunknak ezek a maszkok védelmet adnak a rendszer elnyomásai ellen, és épp ezért a rendszer igyekszik levenni őket rólunk” – olvasható reagálásukban.

Információink szerint a rendőrség tud a hétvégi eseményről, és nagy erőkkel készül biztosítani azt.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó