A banda rabolt, gyújtogatott és autókat lopott

Az egész Kárpátalja területén ténykedett az a bűnszervezet, amelynek négy tagja már a vizsgálati fogház vendégszeretetét élvezi.

A banditák számláján számos súlyos bűncselekmény szerepel. Többrendbeli rablással, autólopásokkal, gyújtogatásokkal és egyebekkel gyanúsítják őket. Elfogásukat alaposan előkészített akció során hajtották végre a megyei rendőrség nyomozói, a belső elhárítás, a KORD különleges rendőri kommandós alakulat munkatársai részvételével.

A bűnszervezet először a múlt évben hallatott magáról. Akkor egy Bereg-vidéki település lakosával szembeni támadásuk nyomán kezdtek hírhedté válni a banditák.
Pontosabban az ügyben folytatott nyomozás idején merült fel először, hogy egy banda állhat a háttérben.

A detektívek már akkor gyanították, hogy egy legalább tíz főből álló társaságról van szó, amelynek tagjairól azóta kiderült, hogy egytől egyig tapasztalt és dörzsölt bűnözők, akik megjárták az ukrajnai börtönöket.

A 26 és 46 év közötti férfiak a megyeszékhelyen és az Ung-vidék településein laknak. A nyomozás szerint több mint negyven bűncselekmény szerepel a rovásukon. Ezek közül nem egy történet bekerült a kárpátaljai lapokba, portálok hírei közé.

A bandatagok feltörtek és kifosztottak legkevesebb harminc gépkocsit, amelyekből kiszereltek, elloptak mindent, amit mozdítani lehetett: akkumulátorokat, készpénzt, irattárcákat, digitális adathordozókat, fényképezőgépeket, maroktelefonokat, bankkártyákat. Módszerük egyszerű volt: bezúzták az autók ablakait.

Megállapítást nyert, hogy a bűnözők Ungváron és a járásban autólopással is foglalkoztak.

Az eddigi ismeretek szerint négy gépkocsit lovasítottak meg: Audi-Q7, BMW-X5, Mercedes-Benz, Mercedes-Benz Sprinter szerepel a listán. A megyei rendőrség sajtószolgálatának tájékoztatója szerint tisztázódott az is, hogy a bűntársulat tagjai támadtak meg egy szolgálattevő rendőrt, akit alaposan megvertek és súlyos sérüléseket okoztak neki.

A banda felgöngyölítésén dolgozva a detektívek több mint kéttucat helyen rendeztek házkutatást, gépjárműveket vizsgáltak át bírósági végzés nyomán. Ezek mind eredményesnek bizonyultak, rengeteg bizonyítékot találtak: rablásokból származó készülékeket, maroktelefonokat, bankkártyákat, nagy összegű készpénzt, törvénytelenül birtokolt fegyvereket. Az egyik helyszínen pedig jelentős mennyiségű zárjegy nélküli cigaretta is előkerült.

A négy gyanúsítottat letartóztatták.

A csoport legifjabb tagja 26, a legidősebb 46 éves. A bíróság elrendelte vizsgálati fogságba helyezésüket.

Igaz, óvadék ellenében összege 96 000 és 198 000 hrivnya szabadlábra lehet helyezni őket.

A nyomozás folytatódik a bűnszervezet többi tagja után. Nem hivatalos értesülésünk szerint ezek egy csoportján ütöttek rajta a kommandósok a minap Ungváron a Bozdos parkban.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó