Egészségügyi reform: Mire számíthat áprilistól, akinek nincs szerződése?

A meghirdetett reformok közül talán az egészségügyinek a legnagyobb a visszhangja, s ezzel kapcsolatban van a legtöbb kérdése a lakosságnak. Megpróbáljuk elmagyarázni, mi változott április 1-je után: mire számíthat az, aki eddig nem kötött szerződést a családorvossal?

A tavaly indított egészségügyi reform bevezetésére három évet szántak, s az alapellátási rendszerrel kezdték, melynek értelmében a pácienseknek minden egészségügyi problémájukkal először a családorvosukhoz kell fordulniuk, akivel előzőleg szerződést kell kötniük. Ehhez a páciensnek a személyi igazolványa és az adóazonosítója kíséretében fel kell keresnie a kiválasztott orvost, akivel perceken belül megtörténik a szerződéskötés.

A szakember abban az esetben utasíthatja el a pácienst, ha már elérte a megengedett betegszámot: családorvos esetében 1800, belgyógyásznál 1800, gyerekorvosnál 900 a maximális szám.

Erre azért van szükség, mert az orvos a páciensek után kapja az állami támogatást, melynek összege egyénenként 370 hrivnya. Gyerekek és idősek esetében ez a szám magasabb. Orvost bármikor lehet váltani, ha ez megtörténik, az előző szerződés érvényét veszíti.

Az idei évtől második szakaszába lépett a reform. Ennek értelmében a családorvostól kapott beutalóval 54 analízis (ezekről korábbi medicina rovatunkban már írtunk) ingyenes a páciens számára.

Ugyancsak április 1-től lépett életbe az Elérhető gyógyszerek elnevezésű program alapján beszerezhető kedvezményes orvosságok új igénylési rendje.

Mostantól elektronikus recepteket írnak fel a szer kiváltására. A páciens felkeresi az orvost, s az a számítógépben kiállítja a receptet. Amennyiben a betegnek van mobiltelefonja, arra érkezik meg sms-ben a recept kódja. Amennyiben nincs mobilja, az orvos kinyomtatja a receptet, s a páciens azzal keresi fel azt a patikát, mely csatlakozott az Elérhető gyógyszerek programhoz. Ott vagy ezt, vagy az sms-t felmutatva ingyen vagy kedvezményes áron válthatja ki a számára szükséges szert.

Jelenleg mintegy hatezer gyógyszertárban lehet kiváltani a programban szereplő készítményeket.

Mi történik azokkal, akik valamilyen oknál fogva még nem kötöttek szerződést egyetlen orvossal sem?

A mentőszolgálat ugyanúgy ellátja őket is, s mint azt Olena Umanceva, a megyei egészségügyi főosztály sajtótitkára a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, a családorvos is fogadja őket. Megvizsgálja, felírja a megfelelő kezelést,

ellenben sem beteglapot, sem a kedvezményes gyógyszerre feljogosító receptet nem adhat.

A páciensnek arra is számítani kell, hogy felkeresve a rendelőt, sokáig kell várakoznia, mivel a doktor először a szerződött pácienseket köteles ellátni.

– Sőt, a közeljövőben hivatalosan fizetni kell majd a nála tett vizitért, ahogyan a többi egészségügyi szakembernél tett látogatásért is.

A konzultációk, kezelések díját minden egészségügyi intézmény önállóan fogja megállapítani, egyeztetve a helyi önkormányzattal.

Ezért nem érdemes halogatni, előbb-utóbb mindenkinek szerződést kell kötnie valakivel, hangsúlyozza az egészségügyi főosztály.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó