Ledolgozza-e a hátrányát Porosenko?

A kárpátaljai magyarok nem közömbösek az ukrán nagypolitikai történésekkel kapcsolatban, hetek óta az elnökválasztás az első számú téma a közösségi médiában. Erre erősített rá a legutóbbi KISZó-kérdésre érkezett 420 szavazat és 17 komment is, ami abszolút rekord a rovat három hónappal ezelőtti indulása óta. 

Ezúttal azt kérdeztük a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán, hogy

lehet-e reális esélye Petro Porosenkónak megfordítani az eredményt az április 21-i második fordulóban, az első körben a szavazatok 30 százalékát összegyűjtő Volodimir Zelenszkijjel szemben.

A válaszadók jelentős többsége, 94 százaléka kizártnak tartja, hogy a hivatalban lévő elnök bármilyen lépéssel ledolgozza a dupla szavazatszámbeli különbséget, derült ki a csütörtökön zárult nem reprezentatív felmérésből. Mindössze 6 százalék mondta azt, hogy reális esélye van arra, hogy vert helyzetből felállva, Porosenko megfordítja és megnyeri az elnökválasztást.

Többen is hozzászóltak a kérdéshez, az egyik hozzászóló azt írja: „Remélem, hogy bukni fog”, „Isten mentsen meg bennünket” – írta egy másik kommentelő, „Igennel szavazok, de remélem, nem fog nyerni” – vélekedett egy határozatlan Facebook-felhasználó.

A kérdéssel kapcsolatban megkerestük Mihajlo Selemba politológust, aki a KISZó-nak elmondta, az első körös eredmény, és

a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Volodimir Zelenszkij nyeri az elnökválasztás második fordulóját.

Ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a kampány még nem ért véget.

– Április 21-ig, attól függően, hogy Porosenko és Zelenszkij stábja milyen meglepetéseket tartogat a választás hajrájában, még változhat a két jelölt támogatottsága.

Mindkét jelöltnél lehet egy-két nagy dobás, a második fordulóban egyébként folytatódott az a kampány, amit az elsőben is láttunk, vagyis egymás lejáratásával és diszkreditálásával igyekeznek gyengíteni a másikat.

De az elmúlt napokban többet megtudtunk Zelenszkij programjáról. Az elnökjelölti vita, amennyiben megtartják – az utóbbi napok bejelentései azt vetítik előre, hogy elmarad –, még jelentős hatással lehet a szavazók döntésére.

A várható részvétellel kapcsolatos kérdésünkre a politológus elmondta, ugyanolyan részvételi arányt vár, mint az első fordulóban is volt. Azok, akik nem tudnak választani a két jelölt közül, valószínűleg otthon maradnak. Viszont pont aznap lesz a nyugati keresztény/keresztyén húsvét, sok külföldön dolgozó ukrán tér haza, akik elmehetnek szavazni.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó