Közösen tiltakozik az UMDSZ és a KMKSZ

A két kárpátaljai magyarságszervezet, a  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös tiltakozó nyilatkozatot adott ki Petro Porosenko ukrán elnök a 12. kijevi biztonsági fórumon elhangzott kijelentéseivel kapcsolatban.

Az alábbiakban közöljük a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyilatkozatot:

A kárpátaljai magyar szervezetek visszautasítják Petro Porosenko azon kijelentéseit, hogy Magyarország Moszkva befolyására állt ki a kárpátaljai magyarok nyelvi és oktatási jogaiért. Az elnök állításával szemben sem Magyarország, sem a kárpátaljai magyarok nem érdekeltek abban, hogy az Ukrajnában élő gyermekek ne sajátítsák el az ukrán nyelvet.

Épp ellenkezőleg, fontosnak tartjuk az államnyelv elsajátítását, s évek óta szorgalmazzuk, hogy megfelelő módszerekkel oktassák a magyar gyermekek számára az ukrán nyelvet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elfogadjuk, ha nyelvi és oktatási jogaiban korlátozzák közösségünket. Ezt támasztja alá az a sok-sok beadvány és a több mint hatvanötezer összegyűjtött aláírás, amiben követeltük jogaink megőrzését.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az elnök megfeledkezett a magyarságnak tett 2014-es választási ígéretéről, hogy meg fogja őrizni, illetve bővíteni fogja a közösség nyelvi és oktatási jogait, mi több tevékenysége ennek épp az ellenkezőjét bizonyítja.

Mi továbbra is kiállunk a kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogainak és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak maradéktalan érvényesítése mellett.

Ungvár, 2019. április 15.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó