Amit érdemes felfedezni: szakuravirágzás

Kárpátalja-szerte virágzásnak indultak a díszcseresznyefák, vagyis a szakurák. A gyönyörű természeti jelenség megfigyelése a helyiek mellett több tízezer turistát vonz vidékünkre, elsősorban Ungvárra és Munkácsra, ahol az egzotikus növény a leginkább elterjedt. A virágzás az időjárástól függően 10-14 napig tart, így aki esetleg eddig nem látta ezt a csodát, és nem készített még szakurás önfotót (szelfit), az jobb ha siet.

A szakura Japán nem hivatalos nemzeti jelképe, a cseresznyefák virágzása a tavasz beköszöntének, a természet újjászületésének egyik szimbóluma. A virágok óriási vattacukorként a fehértől a pinken át pompáznak. A távol-keleti országban úgy vélik, azok rövid, alig egyhetes élete a tisztaságot és az élet mulandóságát tükrözik.

Több legenda szól arról, hogyan is kerültek vidékünkre e misztikus távol-keleti növények.

Az egyik szerint egy japán küldöttség díszcseresznyefa-cserjékkel szerette volna megajándékozni Ferenc József osztrák császárt. Hosszú, fárasztó útjuk során a delegáció egy éjszakát Munkácson töltött.

A Latorca-parti városban hamar híre ment, hogy az utazók különleges és értékes növényt szállítanak. Ezért nem meglepő, hogy az éj leple alatt a helyi romák a csemeték egy részét ellopták. Később a zsákmányt Ungváron különleges gyümölcsfának mondva eladták. Egy másik, sokkal hihetőbb história szerint a 18. században Schönborn gróf, a Bolognai Egyetem botanikus professzora telepítette ide e fákat, ugyanis megszállottja volt a különleges növényeknek.

A valóságban – a korabeli dokumentumok szerint – az első facsemetéket az 1920-as évek elején ültették el a megyeszékhelyen.

Ebben az időszakban épült ki a város „kormányzósági negyede”, a Galagó. A terület ekkor mocsaras volt, ami egyetlen őshonos növénynek sem kedvezett. Kivételt jelentettek a japán-cseresznyék, amelyek hamar megfogantak a lápos talajon. Mára Ungvár, sőt Kárpátalja emblematikus növénye lett, becslések szerint

a megyeszékhelyen több mint 3000 szakura virágzik.

Az elmúlt években egyre több kárpátaljai városban honosították meg e díszfát. Munkácson, Huszton, Ilosván és Beregszászban is ültettek csemetéket. Az utóbbi években Munkács elbitorolta Ungvártól a szakurák városa címet, ugyanis a Latorca-parti városban rengeteg díszcserjét ültettek, állítólag itt található

Európa leghosszabb szakurasora, ami 1371 méter hosszú és 252 fából áll.

A fák virágzásával egy időben a megyeszékhelyen április 12 és április 27 között Nemzetközi Zenei-Alkotó Fesztivált tartanak Szakura-Feszt néven. A szórakoztató és kulturális programok mellett gasztronómiai bemutatókkal és sportrendezvényekkel is készülnek a szervezők a belváros különböző pontjain.

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó