Ünnepvárás Nagydobronyban

Egész hetes programsorozattal hangolódtak a húsvétra a nagydobronyi gyerekek. A Magyar Házban különböző tojásfestési technikákkal ismerkedhettek az érdeklődők.
Az első napon hagymahajazással foglalkoztak és locsolóverseket tanultak Molnár Annamária segítségével. A következő nap pedig Herczeg Diánával készíthettek különböző asztal- és ajtódíszeket a résztvevők.

Pinte Gizella, aki maga is évek óta fest tojásokat ezúttal arra tanította a csemetéket hogyan kell műanyag tojásra festeni akril festékkel. A jelenlévők akár magyar motívumokat, vagy saját elképzelésüket is rápingálhatták a tojásokra. A csoportvezető elmondta, ők otthon mindig is hímeztek tojást az édesanyjával, nagymamájával az ünnep előtt. Most nem csak saját részre, de megrendelésre is készít belőlük.

Bara Szabina a dekupázs és a csipkézés folyamatával ismertette meg a kicsiket. Kiss Erika a quilling-technikát magyarázta el és mutatta be.

– Mire számítottak, amikor meghirdettétek a programot?

– Először is kevesebb gyerekre, de mindennap többen vannak. Volt, amikor több mint harmincan jöttek – kezdi Szanyi Éva, az intézmény vezetője.

– Hogyan értékeli a hetet?

– Úgy érzem, nagyon jól sikerült. Mindegyik napnak megvolt a szépsége, érdekessége. Az volt a cél, hogy akik eljönnek, legalább egy tojást elkészítsenek, és ha van kedvük, még az ünnepig otthon anyával, nagymamával közösen tudják ezeket a technikákat hasznosítani – teszi hozzá a házigazda.

Az ünnepi készülődések folytatódnak a településen, az alkotni vágyók a Nagydobronyi Magyar Népművészeti Tanodában is kamatoztathatják tehetségüket.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó