Nagy tervek segítői

Többéves kihagyás után újra megrendezik a Kárpátaljai Nyári Egyetemet. Az erről szóló együttműködési megállapodást dr. Bajkai István országgyűlési képviselővel és Nedeczky Lillával, a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület elnökével a helyi ifjúsági szervezetek szerdán írták alá Ungváron.

– A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) közösen a Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szervezetével idén augusztus 28-31 között harmadik alkalommal rendezi meg a Kárpátaljai Nyári Egyetemet – emelte ki Bence Norbert, a KMDFKSZ elnöke. – Ennek megvalósítása érdekében támogatási kérelemmel fordultunk Bajkai István képviselő úrhoz, aki örömmel nyújt segítséget és tölti be a rendezvény fővédnöki posztját.

A nyári egyetemet 2003-ban és 2007-ben szervezték meg, az idén, tizenkét év kihagyás után újra tető alá hozzák a programot.

A kárpátaljai egyetemisták, doktoranduszok és főiskolások mellett anyaországi vendégeket és más határon túli ifjúsági szervezetek képviselőit, összesen több mint száz főt várnak Tiszapéterfalvára.

– A Momentum Doctorandus (MD) első alkalommal csatlakozik a szervezőkhöz.

– A doktorandusz szervezet jelenlegi alelnöke vetette fel, hogy érdemes lenne újjáéleszteni ezt a programot – tájékoztat Kosztur András, az MD elnöke. – Fazekas Andrea ugyanis a korábbi nyári egyetemek idején a KMDFKSZ tagja volt, és aktívan részt vett azok szervezésében. Eldöntöttük, összefog a két szervezet, mivel közösen hatékonyabban meg tudunk birkózni egy ilyen nagy volumenű eseménnyel. A lobbi-tevékenységünk szerencsére célt ért, ennek lehetünk ma szemtanúi a szerződés aláírásakor.

– Tisztában vagyunk azzal, milyen nehézségekkel küszködnek az itt élők – szögezte le Bajkai István. – Ezért is jöttünk, tudjuk, Kárpátalján van most a legnagyobb szükség a segítségre. A magyar kormány mindent megtesz a külhoni magyarság megmaradásáért.

Az országgyűlési képviselő azt tanácsolta a fiataloknak, nagy célokat tűzzenek maguk elé, mert az kellő motiváltságot ad a tervek megvalósításához. Reményét fejezte ki, hogy Tusványoshoz hasonlóan az elkövetkező években a Kárpátaljai Nyári Egyetem egyre nagyobb szabású lesz, és olyan ponttá válik, ahol a Kárpát-medencei magyarság találkozni tud.

Bajkai István a KISZó-nak nyilatkozva elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy felkérték a fővédnöki szerep betöltésére, ez egyúttal Magyarország az itt élő fiatalok melletti kiállását is jelenti, illetve mindazok támogatását, akik Kárpátalján erősítik az együvé tartozás érzését.

A képviselő kárpátaljai körútja Nagydobronyban és Beregszászban folytatódott.

Ünnepélyes keretek között átadták a Nagydobronyi Középiskola informatika szaktantermét, melyben a tanulók korszerű körülmények között merülhetnek el a számítástechnika világában. Ezen túl az intézmény tíz táblagéppel lett gazdagabb, ami tovább segíti a multimédiás eszközök megismerésének folyamatát.

– Tudjuk, hogy a számítástechnikát megfelelő berendezés nélkül nem lehet oktatni, Kárpátalja iskolái pedig nemigen vannak felszerelve ilyen eszközökkel. Az az ötletünk támadt, az iskoláinkat fel kellene tölteni megfelelő eszközállománnyal.

Felvetésünket nagy örömmel fogadta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Programja.

Ennek köszönhetően részesült támogatásban a Digitális Tehetséggondozó Műhely Kárpátalján. Most képletesen két iskola informatika tantermének átadóján vagyunk, mert a Mezővári és a Nagydobronyi Középiskolába most kerülnek átadásra az eszközök. A programba bekapcsolódott a GENIUS Jótékonysági Alapítvány is, mely szakmai tanáccsal látott el minket, melyik tanintézményekben van legnagyobb szükség a felszerelésre. Ők elsősorban a tehetségpontként működő iskolákat javasolták, amilyen a helyi középiskola is.

Jelenleg 8 tanintézményben vannak médiaeszköz- vagy informatikaterem felújítási programok.

Azokkal az iskolákkal, ahol még várnak a felújításra, egy nagy informatikai családba kerülünk – mondta Popovics Pál, a Bodnár Gábor Jótékonysági Alapítvány igazgatója.

 

– Nekünk az a feladatunk, hogy a nehézségekből is sikerüljön előnyt kovácsolnunk. Amikor arról beszélünk, hogy a 21. században milyen fiatalnak, ezen belül is kárpátaljai fiatalnak lenni, akkor azt kell mondanunk, hogy nagyon sok kihívással szembesülünk. Most már a család és az iskola mellett a média is megjelent mint szocializációs közeg. Annyira előretört, hogy van, amikor a család vagy az iskola elé kerül vagy ezzel egyenrangú. Az a feladatunk, hogy segítsük a fiatalokat eligazodni a virtuális közegben, megismertetni velük annak előnyeit és okosan tudjuk használni azt.

 

 

 

 

Továbbá, hogy minden olyan eszközt tudjunk biztosítani, ami elő tudja segíteni azt, hogy a kárpátaljai magyar fiatalok is megtalálják helyüket a világban és a szülőföldön való boldogulást,

hiszen mindennek ez az alapja, így az identitásunknak is – fogalmazott Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Ifjúságpolitikáért és Esélyegyenlőségért felelős helyettes államtitkára.

– A fiatalok az internet segítségével könnyen tudnak tájékozódni a világban − tanulásra, szakmák megismerésére használhatják. Az egyik legfontosabb dolga az életben, hogy fel tudjuk ismerni, mire van szükség és mire nincs. Ezek az eszközök arra jók, hogy a legnagyobb tudást szerezzék meg az iskolások, ami a tanulók elkötelezettségétől és jó időbeosztásától is függ – emelte ki Bajkai István parlamenti képviselő.

A küldöttséget az iskola hagyományőrzői nagydobronyi népdalcsokorral köszöntötték. Az átadás után a tanintézmény végzős hallgatói birtokba vehették az új szaktantermet és első körben egy Excel táblázat kitöltésébe kezdtek.

Bara Tünde, Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó