Négy roma kalandjai Kijev megyében

Négy kárpátaljai fiatalember ül a Kijev Megyei Bíróság tárgyalótermében a vádlottak padján – a huszonkilenc éves G. Valentin, a tíz évvel ifjabb L. Dezső, a huszonegy éves P. Károly és a még fiatalkorú V. Dániel. Bár különböző korúak, van egy közös vonásuk: valamennyien voltak már büntetve lopásért, rablásért, betörésért. Igaz, eddig sikerült megúszniuk a börtönt, ugyanis az ítélet végrehajtását rendre felfüggesztették. A másik dolog, ami összefűzi a négy személyt, hogy ugyanannak a bűncselekmény-sorozatnak a gyanúsítottjai. A legtapasztaltabb bíróságra járó G. Valentin, aki immár negyedszer ül a vádlottak padján.

A négy cimbora az év elején úgy döntött, a fővárosban és annak környékén próbál szerencsét. Persze ők az idénymunkát sajátosan értelmezték. A Kijev közelében lévő, zömmel kárpátaljai romák lakta táborban találtak menedéket. Az ott-tartózkodók a fővárosi szeméttelepre jártak guberálni, illetve a népes helyeken kéregettek. A mi hőseink azonban jövedelmezőbb elfoglaltságnak vélték, ha betörnek, lopnak.

A Kijev megyei Obihivi járás településeit pécézték ki maguknak. Nappal felderítették a terepet, kifigyelték, hová érdemes bekukkantani, az éj leple alatt pedig akcióba léptek. Első próbálkozásuk a Pidhirci nevű községben volt.
Az éjszakában csak a hó világított. A falura némaság borult, mindenki mélyen aludt. A kiszemelt házat még kutya sem őrizte.

Így nyugodtan átmásztak a kerítésen, a bejárati ajtót feltörve bejutottak a garázsba és a melléképületbe, ahonnan elloptak két benzinmotoros fűrészt.

Mivel más, számukra értékes holmit nem találtak, elhagyták a helyszínt. A lopott dolgokat másnap eladták.
Az így szerzett pénzt gyorsan elköltötték, ezért újra akcióba léptek. Ugyanabba a faluba tértek vissza, ahol előzőleg sikerrel jártak. A módszerük sem változott. Átmásztak a kerítésen, lefeszítették a fészer ajtajáról a lakatot és hozzáláttak összepakolni az értékeket. Ezúttal is kisgépeket találtak és két komplett gumiabroncsot.

Ezeket sikerült jó áron értékesíteni, de a pénz így sem tartott sokáig. Pár nap múlva megint felkerekedtek.

Az elvük most is az volt, hogy könnyen mozdítható és értékesíthető dolgokat zsákmányoljanak. A kiszemelt portán csend honolt. Házőrző ebet itt sem tartottak. A bejutás most sem okozott problémát nekik. Ez egy módosabb család otthona lehetett, mert több értékes műszaki cikket találtak: SPARKY M75OEHD csiszológépet, Stihl MS-18O láncfűrészt, villanyfúrót és más elektromos készülékeket. A felsorolt dolgokat felpakolták arra a targoncára, amely a melléképület mellett állt, és elhagyták a helyszínt.

A sikeres akción felbuzdulva a kvartett még azon az éjszakán bekukkantott egy másik portára is.

Átmásztak a kerítésen, de mert nem boldogultak az ajtózárral, betörték az ablakot. Odabent egy FORTE FG márkájú benzinüzemű áramfejlesztő várta, hogy ellopják.

A beszerzést abba is hagyhatták volna. Ám az imént zsákmányolt targoncán bőven volt még hely, ezért úgy határoztak, kiegészítik a készletet. Az előzőekhez hasonló módszerrel behatoltak a portára, ahonnan egy ívhegesztő gépel és félszáz méternyi elektromos kábellel távoztak. A zsákmányt másnap kivitték a városi bolhapiacra…

A „vállalkozás” jövedelmezőnek bizonyult. A vádirat szerint a négy kárpátaljai roma több tízezer hrivnyányi értéket tulajdonított el. A sikersorozatnak azonban egyszer vége szakadt. A betörések miatt az ingatlanok tulajdonosai jobban kezdtek vigyázni az értékeikre. A rendőrség pedig nyomozást indított az elkövetők után. Ez persze nem zavarta hőseinket, akik fellelkesedve indultak újabbnál újabb zsákmányszerzésre.

Azon az éjszakán Nescseriv községben próbáltak szerencsét. A családi ház udvarára a szokásos módon jutottak. Ám valamiért úgy döntöttek, nem a gazdasági épületet fosztják ki, inkább a lakóházban néznek körül. Az ajtózárat túl masszívnak találták, ezért az ablakot próbálták kifeszíteni. A művelet sikerrel járt.

Odabent a szájuk is tátva maradt, annyi értékes dolgot találtak.

Volt ott méregdrága fényképezőgép, maroktelefon és különféle könnyen mozdítható műszaki cikk.

Épp azon fáradoztak, hogy összecsomagolják a több ezer hrivnya értékű holmit, amikor nyílt az ajtó és két markos fiatalember lépett a helyiségbe. A betörőket megdöbbentette a nem várt fordulat.

A ház tulajdonosai a rendőrök érkezéséig sakkban tartották a négyest.

A nyomozás során a felsoroltakon kívül még tucatnyi eset került a gyanúsítottak számlájára. Az ügyben a napokban várható ítélet, melynek meghozatalakor a korábbról maradt felfüggesztett büntetéseket is figyelembe veszi az ítélőszék, tájékoztatta lapunkat az Obuhivi Kerületi Ügyészség sajtószolgálata.

Balogh Csaba

Post Author: KISZó