Zelenszkijék válaszoltak az UMDSZ elnökének levelére

Már a választások első fordulóját követően az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke levélben gratulált Volodimir Zelenszkijnek a győzelemhez, s az irányú reményét fejezte ki, hogy a választások második fordulóját követően Ukrajna tényleg elindul az európai integráció útján, amelyben Kárpátalja magyar közössége is érdekelt, s mindent meg is tett annak érdekében, hogy ez az irányvonal sikeres legyen.

Bár a magyar közösséget számos jelzővel illették, azonban azt senki nem vitathatja el tőlünk, hogy hűséges honpolgárként mindig is kiálltunk az ország, illetve a régió érdekei mellett, jegyzi meg dr. Zubánics László. „Ez a mi szülőföldünk is, itt szeretnénk megélni mindennapjainkat, megőrizve közösségünk kultúráját, nyelvét!” – állt a levélben.

– Egyebek mellett felvetettük azokat a problémákat is, amelyekkel a nemzeti kisebbségeknek, köztük a magyarságnak is szembe kell néznie – nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szónak az országos demokrata szövetség elnöke. – Ezek között első helyen említettük az oktatási törvény 7. cikkelyét, amely elfogadása ellen a magyar közösség 65 000 aláírás összegyűjtésével tiltakozott. Reményünket fejeztük ki az iránt, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztása esetén Ukrajna folytatja az európai integrációt, s többek között a Velencei Bizottság ajánlásai, illetve Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásai, illetve az Alkotmány alapján visszaadja azokat a jogokat, amelyektől a nemzeti kisebbségeket az elmúlt esztendőkben megfosztották, s amit a nyelvtörvény most betetőzött. Javasoltuk, hogy ezen kérdések körének a részletes megvitatása érdekében a választások második fordulóját követően kerüljön sor egy olyan találkozóra, amelyen az új államfő és a magyar közösség képviselői közös álláspontot és esetleges végrehajtási mechanizmusokat alakítanak ki.

Április 19-én, nagypénteken Szerhij Ionusas, mint az elnökjelölt hivatalos megbízottja (a kampánystábban az igazságszolgáltatási kérdésekkel foglalkozott) válaszolt az UMDSZ levelére. Ebben köszönetét fejezte ki a kárpátaljai magyarságnak a választások első fordulójában kinyilvánított álláspontjáért, s az irányú reményének adott hangot, hogy az elnökjelölt a továbbiakban is számíthat támogatásunkra: „Biztosítani szeretnénk a magyar közösséget, hogy Ukrajna Alkotmánya 11. cikkelyének megfelelően továbbra is rendületlenül kiállunk Ukrajna őshonos népei és nemzeti kisebbségei etnikai, kulturális, nyelvi és vallási sokszínűségének biztosítása mellett… a magunk részéről az ukrán népet a sikeres államépítés útján a nemzeti kisebbségek jogainak a betartásával tudjuk csak elképzelni”.

Mint a megbízott kifejtette, a magyar közösség által felvetett kérdések közül többet széles társadalmi vita tárgyává kívánják tenni, majd ezt követően még 2019-ben a Legfelső Tanácsban benyújtott törvénytervezetekkel orvosolni. Ami a közvetlen találkozót illeti, Szerhij Ionusas szerint erre érdemes visszatérni az elnökválasztásokat követően, s folytatni a megkezdett párbeszédet.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége hivatalos levélben gratulált a megválasztott államfőnek és felajánlotta együttműködését minden olyan kérdésben, amely Ukrajnát és Kárpátalját, s azon belül az itt élő magyar közösséget közelebb viszi az európai integrációhoz.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó