Megbecsülik-e manapság a kétkezi munkát?

Május elseje 1889-ben a II. Internacionálé megalakulásával vált a dolgozók nemzetközi szolidaritása és a munka ünnepévé. Majálisok, felvonulások jellemezték a mostanáig kétnapos eseményt, mely az idén már csak 24 órás. Veszített volna becsületéből a munka? – kérdezte a KISZó Volodimir Flenko, a szakszervezetek megyei tanácsának elnöke.

– Ön szerint milyen tisztelet övezi a munkát?

– Azt mondják, a munka nem szégyen. Szerintem is így van, de vajon miféle tiszteletről lehet szó, amikor az értelmiségiek, magasan képzett szakemberek zoknikat, ingeket kénytelenek árulni a bolhapiacok standjain. Vagy jobb esetben valamelyik külországban állnak a munkapad mellett. Ezek az emberek éveket töltöttek tanulással, rengeteg pénzt áldoztak, hogy képesítést szerezzenek. Most pedig, diplomával a zsebükben, feleslegesnek érzik magukat.

– Értelmiségiek, képzett emberek ezerszám hagyják el az országot.

– Ez sajnos így igaz. Mi is tapasztaljuk a kedvezőtlen folyamatot. A tagságunk mintegy 150 ezres, zömmel az egészségügyben, az oktatásban és a más állami intézményekben foglalkoztatottból áll. Ám éppen ez a réteg, az értelmiség, a szakképzett munkaerő távozik. Folyamatosan figyelmeztetünk a veszélyre, hogy itt hamarosan nagy bajok lesznek. A kormány azonban mit sem ad erre. Mintha az volna az érdekük, hogy megszabaduljanak a gondolkodó és alkotó polgároktól. A valós problémák megoldása helyett nyugtalanságot keltő reformokat, törvényeket kreálnak. Nyelvi és vallási alapon próbálják összeugrasztani a népet Kárpátalján. Remélem, az új elnök komolyabban veszi majd ezeket a dolgokat, és tesz azért, hogy enyhüljenek a gondok.

– Sokan kétkedve emlegetik a szakszervezeteket. Van-e valami változás a szerepvállalásukban?

– Igen. Határozottabb, gerincesebb lett az érdekvédelmi szerv. Kiállunk a dolgozó emberekért, a munka becsületéért. Ennélfogva szálka lettünk az ország jelenlegi vezetői szemében. Mindent bevetnek, hogy ellehetetlenítsék a munkánkat. Most például a székházunkat akarják elvenni mondvacsinált indokkal. Ám nem hagyjuk magunkat. Szövetségeseket keresünk itthon és külföldön egyaránt. Mi – a vezetőinktől eltérően – barátokat, partnereket látunk a szomszédjainkban, nem a konfrontációt keressük. Jobban bízunk bennük, mint a kijevi elitben.

– Mi van azoknál a vállalatoknál, ahol nincs szakszervezet?

– Ott többnyire nem kötnek szerződést a dolgozóval. Nemritkán csak részmunkaidőben, illegálisan alkalmazzák őket. Munkáltatójuk nem vállal semmilyen járulékos költséget. Ezek az emberek teljesen kiszolgáltatott helyzetben vannak. Persze van ellenpélda. Az ide települt cégek, közösvállalatok sorában a munkácsi Fischer a fehér holló. Ott nemcsak működik a szervezett érdekvédelem, hanem maga a munkáltató is messzemenőkig támogatja, megbecsüli dolgozóit.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó