Nyílt nap a Nagyberegi tájházban

A magyarországi Tájházak Szövetsége minden évben a Szent György napjához legközelebb eső szombaton szervezi meg a tájházak összefogását jelképező, a közösség erősítését szolgáló Tájházak napját. A magyarországi és a határokon túli magyar vonatkozású tájházakat megszólító eseménysorozat április 27-28-án zajlott. A programban minden olyan tájház regisztrálhatott, amely tagja a szövetségnek, immár a Nagyberegi Tájház is, hiszen ez az első olyan kárpátaljai tájház, amely csatlakozott a magyarországi tájházakat összefogó szövetséghez, így a Szent György napja utáni szombaton a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében és koordinálásával ők is nyílt napot tartottak.

A szervezők már a kora reggeli órákban hozzáláttak a készülődéshez, a kemencében sült a finom, hagyományos beregi kapros túrós, és lassan a káposztás paszuly is felfőtt a bográcsban.

A szervezők a szép tavaszi napon gazdag program-összeállítással kedveskedtek az oda látogatóknak, alkalmat kívántak teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján a tájház az érdeklődők figyelmének a központjába kerülhessen.

Mint azt Gál Adél programszervező, a Pro Cultura Subcarpathica munkatársa elmondta, az épületben és az udvaron párhuzamosan zajlanak a változatos programok.

– A nap folyamán íjászkodás és kézműves foglalkozások lesznek, és a népi játékokat is szabadon használhatják kedves vendégeink. A kézművesség során nemezelés, gipszöntés, pálcikababák készítése közül válogathattak a gyerekek. Az egész napos programok mellett három tematikus előadást tartunk: Kész Barnabás néprajzkutató, történész, élő történelemóra keretében kalauzolta a fiatalokat, Kész Margit néprajzkutató pedig interaktív néprajzóra keretében Szent Györgyről tartott előadást.

Kész Réka, a Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatója Rákóczi-mondákat és nótákat tanított a gyerekeknek.

– Önök szerint mi az üzenete a mai napnak?

– A mai nappal első alkalommal próbálunk bekapcsolódni a szövetség életébe. Mivel eddig nem volt lehetőségünk kapcsolatot teremteni más tájházakkal, ezért a mai napon egy kicsit együtt érezzük magunkat, hiszen mindenhol hasonló jellegű programokkal várják az érdeklődőket, mindenki a saját profiljának megfelelő rendezvényt hirdetett.

Az üzenet pedig az, hogy most már a szövetség tagjaként hallathatjuk mi is a hangunkat, s ez egy fejlődési lehetőség is a számunkra,

hiszen a más tájházak programszervezőivel felvett kapcsolat után azt hiszem, mi is tanulunk, és talán ezután a programjaink is színesednek – osztotta meg velünk gondolatait Gál Adél. Hozzátette, a beregi tájházban egyébként nem újkeletű, hogy egy nap akár száz látogatót is fogadnak és vendégül látnak. A szombati napnak csupán az volt a különlegessége, hogy aznap számos tájház tartott nyílt napot határon innen és túl.

A programokban gazdag napot élőzenés táncház zárta a Sodró együttes közreműködésével, melyen a helyi iskolások, érdeklődők mellett a Határtalanul program magyarországi vendégei is részt vettek.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó