Erősen megnyirbálják a nyugdíjakat

A Nyugdíjalapban tátongó hatalmas lyuk miatt fennáll a veszélye, hogy drasztikusan csökkentik a nyugdíjakat.

Jelenleg 16 milliárd hrivnyás hiánya van a Nyugdíjalapnak, derül ki a podrobnosti.ua írásából. Az ukrán állampolgárok átlagosan még most is csupán fizetésük 35 százalékát kapják kézhez nyugdíj gyanánt, holott Ukrajna nemzetközi vállalásaiban arra kötelezte magát, hogy nem kevesebb, mint 40 százalékot garantál a megérdemelt pihenőre vonuló idős embereknek.

A szakemberek szerint a nyugdíjreform, az esetleges béremelések és az árnyékgazdaság felszámolása sem tud hatékonyan változtatni a helyzeten.

A nyugdíjreform előírásaiból fakadó szomorú valóságot már idén megérzi a nyugdíjasok nagy része. 2018-ban, az átmeneti időszak idejére a csinovnyikok még kedvezőbb képletet használtak a nyugellátmány számfejtésére, az utolsó három munkával töltött évet vették alapul. A néhány hónap múlva nyugdíjba vonulók viszont már körülbelül 26 százalékkal kevesebb ellátmányt kapnak majd, ahhoz képest, amennyi a 2017-ben érvényes képlet alapján járna nekik. Tehát az újkori nyugdíjasok elveszítik járandóságuk negyedét, állítják az elemzők.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó