Magyar pedagógusok és Porosenko az Ukrán Katolikus Egyetemen

Oktatás: a dialógus új formája címmel szerveztek fórumot kárpátaljai magyar pedagógusok részére a lembergi Ukrán Katolikus Egyetem Andrij Septickij metropolitáról elnevezett központjában. A tanácskozásra az Ukrajnai magyarok: integráció és együttműködés program keretében került sor. Minden bizonnyal véletlen, de így is jelzésértékű, hogy április 29-én az egyetem vendége volt Petro Porosenko leköszönő elnök is.

A mukachevo.neten megjelent információ szerint a kárpátaljai magyar iskolákból verbuvált csoport tagjai a háromnapos foglalkozás alatt tréningeken, tanulmányi kiránduláson, kerekasztal-beszélgetéseken vettek részt. A fórum egyik szervezője az USA Ukrajnai Nagykövetsége volt. Shaun O’Hara, a diplomáciai testület kulturális attaséja elmondta, a kezdeményezés egyik célja az volt, hogy eloszlassa az oktatási törvénnyel szembeni fenntartásokat.

Hogy ez a megszavazott kisebbségellenes nyelvtörvény árnyékában hogyan sikerült, arról nincs szó a tudósításban.

Arról már a zn.ua számolt be, hogy az ortodox húsvét hétfőjén Petro Porosenko volt a lembergi egyetem vendége. A még hivatalban lévő elnök erősen bírálta az Ukrajna és Oroszország közti kettős állampolgárság gondolatát. A politikus szerint 140 millió orosz örömmel venné fel a „szent ukrán állampolgárságot”, de ez számukra túl nagy megtiszteltetés.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó