Májusi szubvenciók – milyen változásokra számíthatunk?

Ukrajnában holnaptól életbe lép a lakásgazdálkodási reform. Utánanéztünk, vajon milyen változásokra számíthat a lakosság májusban?

Az állami statisztikai hivatal adatai szerint februárban országszerte 3 millió 700 ezer háztartás kapott szubvenciót. A szociálpolitikai minisztérium jelezte, májusban körülbelül 3 millió háztartásnak automatikusan meghosszabbítják a támogatását, a többieknek ismét igényelniük kell azt. Utóbbi kategóriába azok tartoznak, akik számára korábban nem a lakásba bejelentett, hanem a valóban ott lakók száma alapján számolták ki a támogatás összegét. Azoknak is újra kell kérniük a rezsitámogatást, akiknél a család összetételében változás történt, valamint a bérelt lakásban élőknek. Az igényléshez egy kérvényre és a jövedelembevallásra van szükség.

A szociálpolitikai tárca megjegyzi, a támogatottakra ellenőrzések várnak, kontrollálni fogják, a kérvényben és a jövedelembevallásban feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak, valóban jogosultak-e a támogatásra.

Megvonhatják viszont a szubvenciót azoktól a személyektől, akik nem fizetik az egységes szociális járulékot, akik nem szerepelnek a munkanélküliek hivatalos nyilvántartásában vagy akik az elmúlt fél évben 50 ezer hrivnyánál magasabb összegű vásárlást ejtettek meg. Nem számíthatnak állami támogatásra a 200 négyzetméternél nagyobb területű ház és a 120 négyzetméternél nagyobb lakások tulajdonosai sem, s azok a családok, amelyek öt évnél fiatalabb személygépkocsit használnak.
A reform előrevetíti, hogy büntetés vár azokra a háztartásokra, amelyek 340 hrivnyánál többel tartoznak a kommunális díjakért.

Sőt, az ilyenektől megvonják a támogatás készpénz felvételének lehetőségét is.

Akik másra költik a rezsitámogatás összegét, s emiatt tartozásuk lesz, adósságuk minden egyes napi késedelemért 0,01 százalékos kamattal fog nőni. De büntetésük összege nem haladhatja meg az adósság 100 százalékát. A bírság nem az egyetlen szigorítás. Májustól a kommunális szolgáltatók arra is jogot kapnak, hogy a bíróság segítségével hajtsák be a tartozást az adósokon, vagy akár le is kapcsolhatják őket a hálózatról.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó