Elindult a KISZó-UA – a magyarság szava az ukrán médiában!

Médiatörténeti kezdeményezésre vállalkozott a Kárpáti Igaz Szó! 2019. május 1-től immáron ukrán nyelven is elérhető a KISZó Online: ua.kiszo.net.

Mi szülte ezt az igényt? – adódik a kérdés. Valakiben még az is megfogalmazódhat, ez már biztosan az ukrán nyelvtörvény következménye… Nem, szerencsére nem erről van szó!

Sokkal inkább arról, hogy a magyarul nem értő, nem beszélő kárpátaljai ukránok is (meg)halljanak bennünket, ismerjék a problémáinkat, tudják, mi foglalkoztatja közösségünket, milyennek látjuk a régió, az ország helyzetét.

A jövőre 100 éves, s ennél fogva a vidék legrégebbi és legismertebb magyar sajtóbrendjének, a Kárpáti Igaz Szónak az ukrán változatú online kiadása azt a célt szolgálja, hogy magyar érzelemmel, de ukránul tájékoztassuk az itt élő többségi nemzet tagjait. Látjuk, tudjuk, társadalompolitikai szempontból szükség mutatkozik a magyar vélemények, vélekedések ukrán közegben történő megjelenítésének erősítésére.
Bemutatjuk majd a helyi magyar közösség ismert tagjait, az ő nyelvükön próbáljuk elmagyarázni a mi álláspontunkat. Például azt, hogy csakis egymást tisztelve és segítve, békében, a példás kárpátaljai toleranciával tehetünk a legtöbbet a magyar–ukrán kapcsolatok javításáért, a kölcsönösen előnyös együttműködés elősegítéséért. Árkok és megosztottság helyett hidakra, összefogásra van szükség.

A KISZó-UA Online a kárpátaljai magyarság hangja kíván lenni az ukrán nyelvű regionális médiapalettán!

Ehhez kérjük az Önök segítségét is, ajánlják, népszerűsítsék új oldalunkat, számoljanak be róla ukrán ismerőseiknek!

Post Author: KISZó