Hogyan indítsunk falusi vendégház-szolgáltatást?

A falusi vendéglátás ismét reneszánszát éli. Az ezredforduló előtt és után igen népszerű ága volt a kárpátaljai turizmusnak, majd részben a gazdasági válság miatti turistahiány miatt megcsappant a vendégkör. Az utóbbi években ismét virágzásnak indult az ágazat, egyre nő a belföldi országjárók száma. Sokan keresik a falusi vendéglátás szolgáltatásait. Vonzó a romantikája, elfogadható az ára is. De hogyan indítsunk falusi vendégház-szolgáltatást? – kérdezte a KISZó Olekszandr Koval idegenforgalmi szakembert.

– Hogyan tud hírt adni magáról és vendéget toborozni egy frissen megnyitott falusi vendégház?

– Ma nagyon egyszerű a dolga a kezdő idegenforgalmi vállalkozásoknak, ugyanis a közösségi médián keresztül sok potenciális turistát el lehet érni, gyakorlatilag komolyabb anyagi ráfordítás nélkül. Ebben az üzletágban a passzivitás üresen maradt vendégágyakat jelent. Mindenki számára elérhető és nyitott az internet világa, ahol számos lehetőség van a vendégház népszerűsítésére. Indíthatunk saját weboldalt, vagy hirdethetünk gyűjtő oldalakon is. A világhálón keresztül népszerűsíthetjük az általunk nyújtott szolgáltatásokat: a szállást, idegenvezetést vagy kerékpárbérlést, de házi készítésű termékeket, élelmiszereket is forgalmazhatunk az interneten keresztül. A világháló partnerek keresésében is segítséget nyújt, tarthatjuk a kapcsolatot az érdeklődőkkel, tájékoztatást adhatunk a leendő vendégeknek.

– Szükség van-e arra, hogy képezze magát egy vendéglátó, hogyan tudja növelni szolgáltatás az értékét?

– A megszerzett tudással arányosan nő a bevétel. Leginkább, ezt ahhoz hasonlítanám, amikor egy favágó életlen láncfűrésszel próbál kivágni egy fát, arra a kérdésre, hogy miért nem élezi meg azt válaszolja, nincs rá ideje. Ma már elképzelhetetlen saját honlap, marketing nélkül sikeres vállalkozást működtetni. Nem lehet ölbe tett kézzel várni a turistákra. Nem szégyen tanulni azoktól, akik sikeres vállalkozást visznek. Mindenképp időt és pénzt kell szánni a marketingre. Ezt úgy kell megoldani, hogy minimális anyagi ráfordítással a lehető legtöbb embert érjük el. Ezt állandó feladat, nem szabad elhanyagolni. Mindenképp arra kell törekedni, hogy bekerüljünk a sajtóba, hívjunk meg újságírókat, meséljük el a történetünket. Hasznos lehet, ha bloggerekkel, fotósokkal, filmesekkel építünk ki kapcsolatot, ezeken keresztül is lehet vendégkkört toborozni, új szintre emelhetjük a vállalkozásunkat.

– Mennyire fontos a falusi turizmusban a partneri és az üzleti célú kapcsolatépítés?

– A partnerség több lehetőséggel kecsegtet, ám fel kell mérni azt, hogy hasznos tud-e lenni az együttműködés a számunkra. A falusi vendéglátásnál előnyös, ha szomszédos falvakban működő vendéghelyek összeállnak egy szövetségbe. Ugyanez elmondható a vendéglátók, a helyi termelők esetében is. Érdemes felvenni a kapcsolatot az adott területen tevékenykedő idegenvezetőkkel, akik vendégeket hozhatnak. A megszerzett tudást, tapasztalatot adjuk át, osszuk meg másokkal is, működjünk együtt az ágazat más szereplőivel. Ha elérjük azt a szintet, akár pénzért is adhatunk tanácsokat.

– Milyen lehetőségek vannak a fejlődésre, bővülésre?

– Elengedhetetlen a stratégia, egy terv arról, milyen irányba szeretnénk fejleszteni a vállalkozásunkat. Ha ez megvan, akkor érdemes körülnézni a különböző pályázatok között. Mindenképp kell egy egyedi ötlet, amire különböző alapítványoktól kérhető támogatás.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó