Rózsa, rózsa, labdarózsa…

Sokáig tartana felsorolni, hány magyar népdalban szerepel valamelyik virág. Kifejezve ezzel a boldogságot, a szerelmet, a bút és a bánatot. Újabb kézműves programra került sor a Nagydobronyi Magyar Népművészeti Tanodában. Most a májusfaállítás, a virágkötés és a virágok szimbolikus jelentése kapta a főszerepet.

Az alkalom kezdetén Hidi Tünde, az intézmény koordinátora arról beszélgetett az érdeklődőkkel, hogyan használhatjuk a növényeket díszítésre, milyen átvitt értelemmel bírnak egy-egy balladában, népmesében, népdalban. Ezenkívül kitért a település motívumvilágára is.

A program elméleti részét követően feldíszítették a tanoda májusfáját. Ez nem tipikusan a településre jellemző szokás, ellentétben a zöldág kihelyezésével virágvasárnap,  mégis a régi hagyományok közé tartozik. Miután felkerültek a piros, fehér, zöld szalagok és lufik a fára, a múzeumban Kupás Gizella arról beszélt a gyerekeknek, milyen motívumokat hímeztek és szőttek nagymamáink, dédanyáink a textíliákra annak idején.

Lelkes Katalin segítségével a leánysereg csokrokat készített, melybe rózsa, labdarózsa, orgona, nárcisz, tulipán és egyéb szépségek kerültek. Mindenki saját ízlésének megfelelőt készíthetett, melyet szalagokkal és masnikkal dekoráltak.

Miért fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a virágok szimbolikus jelentésével? – kérdeztük Hidi Tündét

– A virágok a népi díszítőművészet és a magyar népköltészet kedvelt motívumai. A népdalokban virágomnak, rózsámnak szólítják a kedvest, de gyakran szerepelnek virágok a népköltészeti alkotások természeti kezdőképeiben is. Ezek a motívumok, jelképek jellemzően a szerelemmel kapcsolatos tartalmak kifejezői. A gyerekek számára is érdekes lehet, hogy a ma is énekelt népdalok, jól ismert balladák milyen finom, áttételes utalásokkal, változatos költői képekkel beszélnek az érzelmekről.

Nagydobrony hagyományvilágához hogyan kapcsolódik a növények, a virágok szimbolikája?

– Egyfelől adott egy intenzív, közvetlen kapcsolat a növényekkel, hiszen a jellemzően mezőgazdaságból élő dobronyiak a természet ritmusával összhangban szervezik a mindennapjaikat. Másfelől a növények, virágok nemcsak az élő környezet részeiként vannak jelen az életükben, hanem jelképekként is. A virágmotívumokkal – rózsával, szegfűvel, tulipánnal – gazdagon díszített szőttesek, hímzett textíliák ma is megtalálhatóak a legtöbb nagydobronyi háztartásban. Fontos, hogy a felnövekvő generáció tisztában legyen vele, hogyan készülnek ezek a tárgyak, milyen funkciójuk van, s a rajtuk látható minták milyen belső tartalmakat, jelentéseket közvetítenek.

Bara Tünde

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó