Színpadon a prostitúcióról

Nem ritka, hogy a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban vendégtársulatok lépnek fel, s tartanak érdekes előadásokat. A minap első alkalommal a budapesti Láthatáron Csoport, a K. V. Társulat a Névtelen Utak Alapítvány partnerségével nem mindennapi előadást tartott. A 2015-ben született Kiállok érted című darab tizennégy éven felüli fiataloknak szólt. A részletekről és tudnivalókról Feuer Yvette, a Láthatáron Csoport vezetője, ötletgazda nyilatkozott a KISZó-nak.

– Különleges témájú, és szerintem hiánypótló előadás, amit ma ide hoztunk, hiszen a fiatalkori prostitúcióról és az áldozattá válásról szól az előadás, s talán ezért az elsődleges célcsoportunk a gyermekotthonokban nevelkedők. Azt gondoljuk, hogy a prostituáltak áldozatok, hiszen jódolgában ilyet senki nem csinál, biztosan mindennek háttere volt, például nem egy szerető családban nőtt fel, vagy korán abuzálták és még sorolhatnánk.

Éppen ezért sokszor a gyermekotthonban nevelkedett fiatalokra csapnak le a csábító férfiak, ami az előadásnak is egy fő témája.

Ez nagyon súlyos probléma és még mindig óriási tabutéma nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon is – mondta.

A színművésztől azt is megtudtuk, csoportjuk profilja a hátrányos helyzetű fiatalokkal, közösségekkel való foglalkozás, az ő problematikájukat színpadra vinni, nekik játszani.

– Az előadásban egy hányattatott háttérrel rendelkező jóhiszemű, naiv fiatal lányt behálóz egy strici, akibe a lány hamar bele is szeret. A férfi ráveszi, hogy barátjával is feküdjön le, megígéri, ha ezt megteszi, akkor feleségül veszi. Végül Hollandiában prostituáltat csinál belőle. Ezt a jelenséget mi több mint egy évig kutattuk: áldozatvédelmi szakemberekkel, gyerekjogászokkal, szociális munkásokkal stb. beszéltünk, sok esetet végig olvastunk, sőt, egy gyerekotthont is felkerestünk. Az ott élők sokat segítettek abban, hogy tisztább betekintésünk legyen abba, milyen érzés gyermekotthon-lakónak lenni.

Mindezekből gyúrtuk össze ezt a fiktív történetet, amit Bíró Bence dramaturg és Romankovics Eda rendező együtt írtak meg. A darabban a mese találkozik a valósággal, a mesében jelenik meg a főhősnő élete.

– Kiknek ajánlják a darabot?

– Sokszor nézik olyan fiatalok, akiket vertek, vagy abuzáltak, ezért nagyon figyelünk arra, hogy gondosan készítsük elő az előadás befogadását, az otthonoknak részleteket küldünk videón, ezt követően pszichológusok és nevelők választják ki azokat a gyerekeket, akik megnézhetik.

A minap egy anyaotthonban játszottunk, ott tizenéves leányanyák voltak kisbabáikkal, és feltételezhetően köztük is voltak bántalmazottak.

Beregszászban nem érintett fiatalok ültek be a nézőtérre, ők inkább megdöbbentek, hogy ilyen életek is vannak. Minden előadást feldolgozó foglalkozás követ. Beregszászban is volt ilyen, de ezeken a kísérő felnőttek már nem vesznek részt, nélkülük ugyanis felszabadultabban beszélgetnek a fiatalok, s ez is fontos része a programnak.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó