Eltakarítanák a meddőhányót

2006 decemberében zárták be véglegesen a nagymuzsalyi aranybányát, aminek a legjobban a helyi lakosság örült. Azóta semmilyen termelés nem folyt a bányában, ám ott maradt a nehézfémekkel szennyezett meddőhányó. Most ismét  megindult a „mozgolódás”, egy cég a meddőhányó takarítását szeretné elvégezni. A cég igazgatója a minap tájékoztatta a helyieket a tervezett munkálatokról.

A lakossági fórumon Mikola Hozsik elmondta, modern technológiával szeretnék átmosni a meddőhányót, az ott rejlő nehézfémek kinyerése a cél. Hangsúlyozta, a meddőhányó kitakarítása véget vetne a mérgek faluba való jutásnak. Tiszta vízzel és centrifugával történne az eljárás, a legmodernebb technológia szerint. Az így nyert koncentrátumot Belgiumba szállítanák, tehát itt semmiféle kémiai tevékenységet nem fognak végezni. A megtisztított kőzetet és homokot helyben lehet felhasználni.

Ficaj László, Nagymuzsaly polgármestere kifejtette, nagy szüksége van a településnek a segítségre, a cég is sokat adózna, amíg itt dolgoznának.  Az így nyert pénzeket útjavításokra, a víz bevezetésére fordítanák.

A lakossági fórumon eltérő  ütköztek a nézetek, a cég igazgatója és a helyiek  elbeszéltek egymás mellett. A lakosság egyáltalán nem bizakodó, többen mondták, már annyiszor csalódtak, nem hisznek az ígérgetéseknek, és abban sem, hogy a bánya mellett folyó munka egyáltalán nem ártalmas az egészségre. A cégigazgató több oldalas leírást adott  a technológiáról a lakosoknak.

Többen mondták, nem a negatív hozzáállásról van szó, hanem arról, hogy száz szálékig biztosak szeretnének lenni abban, az
átmosásnak nem lesznek negatív következményei.

Hogy a munkálatok mikor fognak elkezdődni, azt nem tudni, a községházára ebbéli kérelem még nem érkezett. Azon a területen, ahol most zajlik a munka, a bérleti engedélyeket a megyétől kapta a cég.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó