Informatika teremmel bővült az iskola

A hét folyamán számítógép-szaktanterem átadására került sor a Tiszaágteleki Általános Iskolában. A fejlesztéshez jelentősen hozzájárult Magyarország Ungvári Főkonzulátusa. Az oktatás két épületben zajlik, az 1-4 és az 5-9 osztályok külön tanulnak. Jelenleg 154 tanulója van az intézménynek, jövőre azonban ez a szám jelentősen emelkedni fog.

A vendégeket – Buhajla Józsefet, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulját, a konzulátus munkatársait, Ráti Évát, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás vezetőjének helyettesét, Marija Mihajlisinát, a járási tanügyi osztály vezetőjét, Torma Lászlót, a település polgármesterét – Úr Viktor, a Tiszaágteleki Általános Iskola igazgatója köszöntötte.

– Iskolánknak az elmúlt időszakban sok problémával kellett szembenéznie: az épületek amortizációja, nem megfelelő körülmények, tanárhiány. Ennek ellenére mindvégig azon munkálkodtunk, hogy az itt tanulók is megkapják a megfelelő tudást.

A nehézségek közepette jó érzés tudni, hogy van kire számítanunk, nem vagyunk egyedül – mondta Úr Viktor, az iskola igazgatója.

Barátokkal, akikkel már közösen is segítettünk, megbeszéltük, hogy a korábban adományba érkezett gépeket bekötjük egy olyan hálózatba, amivel az itt folyó munkát, a tanulást és játékot elő tudjuk segíteni. Azt gondolom, hogy jelentős eredmény egy kis település számára, hogy az interneten keresztül is elérje a nagyvilágot.

Számos terv került szóba az iskolával kapcsolatban, például a tetőszerkezet felújítása, és a Keleti Partnerségbe bekapcsolódva is próbálunk majd a mostoha körülményeken javítani – köszöntötte a jelenlévőket Buhajla József.

– Kárpátalján megmaradni e pillanatban nagyon nehéz. Örülök, hogy ennek a feljesztésnek köszönhetően könnyebbé válik a pedagógusok munkája és a magasabb szintű tudás átadása a gyerekeknek. A megszerzett tudást ugyanis senki nem veheti el tőlük– fogalmazott Ráti Éva.

– Azért vagyunk itt, hogy megköszönjük magyar barátaink segítségét, melyet napról-napra megtapasztalunk. Az informatikai kabinet segítségével lehetőség nyílik nagyobb tudás megszerzésére a jobb élet reményében – emelte ki Marija Mihajlisina.

– A gyerekek és a falu számára is előrelépésnek számít a feljesztés. A számítástechnika nélkül ugyanis a mai világban el sem tudjuk képzelni az életünket. Mindenhez használjuk a gépeket, az internetet és ha a gyerekek kicsi kortól kezdve elkezdik tanulmányozni a kompjuterek használatát, akkor a jövőben hatalmas előnyük lesz belőle – mondta Torma László.

Berke Tamás, a Bravo Group egyik tualjdonosa tette lehetővé, hogy a beruházás anyagi forrását ki tudták bővíteni és üzemképessé tenni a gépeket, a járási tanügyi osztály pedig az internet bevezetésében nyújtott segítséget. Nem titkolt célunk volt, hogy az itt élő roma gyerekek továbbra is látogassák az iskolát és olyan tudást sajátítsanak el, ami a későbbiekben hasznukra válik. Fontos hozzátenni, hogy a szakértők ingyen, baráti szándékkal végezték el a munkálatokat – tette hozzá később Buhajla József.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó