Kikből áll majd Zelenszkij csapata?

A politikai elemzőket, s minden bizonnyal a választópolgárokat is, ma már nem az foglalkoztatja, hogyan diadalmaskodott az elnökválasztáson Volodimir Zelenszkij, sokkal lényegesebb, kikből áll majd a csapata, s milyen politikát folytat az új államfő, kik kapják meg a kulcsfontosságú miniszteri posztokat.

A fentebbi kérdéseket boncolgatta a zn.ua hírportálon Olekszandr Lemenov. A PRP Korrupcióellenes Csoport vezető elemzője Zelenszkij korábbi kijelentéseire hivatkozva állítja, a megválasztott államfőnek konkrét elképzelései vannak vezérkara összetételét illetően, csupán óvatosságból nem akarja a kelleténél korábban kiteríteni kártyáit.

Lemetov szerint a közösségi oldalakon, egyéb kommunikációs csatornákon közzétett megjegyzésekből arra lehet következtetni, hogy a leendő elnök nem „egységes zenekarban”, hanem „hangszerek csoportjainak összehangolásában” gondolkodik. A vezető elemző úgy véli, a tárcák várományosait ugyan nehéz lenne beazonosítani, viszont az tudható, hogy Zelenszkij környezetében kik, milyen ágazatban jártasak. Ezek nem feltétlenül lesznek miniszterek, ám a témakör kurátoraiként, az elnök tanácsadó testületének tagjaiként fontos pozíció várományosai.

Az első helyre Ivan Bakanov, a Nép Szolgája Párt elnökének neve kívánkozik. Dmitro Razumkov belpolitikai kérdésekben már többször megnyilatkozott, így nem lenne nagy meglepetés, ha a jövőben ezt szakminiszterként tehetné. Olekszandr Daniljukra külpolitikai és pénzügyi vonalon várhat feladat. Ruszlan Rjabosapko irányíthatja a korrupcióellenes harcot, esetleg az igazságügyet. Ivan Aparsin a védelmi kérdések szakértője, Denisz Monasztirszkij a jogvédő szerveket felügyelheti, Danil Hetmancev adóügyi, gazdasági, pénzügyi szakpolitikusként jöhet számításba, Andrij Herusz az energetika terén kaphat feladatot.

Mindezzel együtt azok neve, akiknek néhány héten belül kulcsfontosságú posztokat kell majd betölteniük, nem ismertek. Egyes források szerint ennek banális oka van: el kívánják kerülni azt, hogy a jelenleg még hivatalban lévő vezetés, a főügyészség, a nemzetbiztonsági szolgálat, a védelmi és a külügyminisztérium nyomást gyakoroljon a kandidátusokra. Egyébként Zelenszkij csapatában arra számítanak, hogy a fentebbi struktúrák vezetői Petro Porosenkóval együtt távoznak hivatalukból.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó