Fókuszban a nagycsaládosok

A Magyar család, magyar otthon program keretében Nevetlenfaluban megszervezték az első nagycsaládos napot. Az alkalommal azok előtt a családok előtt tisztelegtek, akik ebben a helyzetben is vállalják a nagycsaládos életet.

A rendezvény egy négyalkalmas programsorozat utolsó állomása volt. Az egészségnapon magyarországi előadók világosították fel az érdeklődőket a mentálhigiéniai szabályokról. A természettudományi projektnap keretében a fizikáról és kémiáról hallgattak rendhagyó prezentációkat, valamint interaktív játékokkal tették érdekesebbé a tudományt a fiatalok számára. Szántak egy napot tavaszi területrendezésre is, amikor a község főbb helyszíneit megtisztították a szeméttől. Záróakkordként pedig megrendezték a nagycsaládosok napját, ahol mindenki talált magának elfoglaltságot.

– Húsz nevetleni nagycsaládos jött el a rendezvényre, akik előadásokat hallgattak, megtekintették a gyerekek műsorát, amit a művészeti és a középiskolával együtt hoztak össze – jegyzi meg Máté János, a Tiszahát Ökológiája és Kulturális Hagyományai Közhasznú Egyesület vezetője. – A salánki Kész Barnabás élő történelemórával varázsolt el mindenkit. A történészt néprajzkutató felesége, Margit is elkísérte, aki népi játékokat tanított a kicsiknek. Aki elfáradt a változatos programokban, megpihenhetett a moziteremben, ahol a Maci Lacit vetítették. Az eseménnyel az volt a célunk, hogy megköszönjük a szülőknek azt, hogy a jelenlegi helyzet ellenére is minden velejárójával vállalják a nagycsaládos életet. Oklevéllel is kitüntettük őket. Ez volt az első alkalom, hogy csak rájuk fókuszáltunk. Szeretnénk az ilyen összejöveteleket rendszeressé tenni, annak érdekében, hogy a családoknak olyan helyet biztosítsunk, ahol találkozhatnak, megoszthatják egymással a problémáikat és nem utolsó sorban kicsit kikapcsolódhatnak. Zenés mulatsággal és állófogadással kedveskedtünk, a gyerekeknek is igyekeztük élvezetessé tenni a napot.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Az egyesület mellett társszervezői szerepet vállalt a nevetlenfalui önkormányzat, a KMKSZ helyi alapszervezete, a Nevetlenfalui Középiskola, illetve Művészeti Iskola, és az Arany Alkony Nyugdíjasklub.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó