Megtalálták az örök fiatalság kulcsát

A Coloradói Egyetem kutatói két olyan anyaggal kísérleteztek, amelyek a bőr fiatalságának megőrzése mellett a sebgyógyulásban és a bőrrák megelőzésében is fontos szerepet játszhatnak.

Könnyen lehet, hogy a következő évtizedek idős embereinek már nem lesznek ráncai, ugyanis a Coloradói Egyetem kutatói azt állítják, hogy rájöttek a bőr öregedésének fő mechanizmusára, illetve arra is, hogy ezt a folyamatot mi fordíthatja vissza. Azonosítottak egy fehérjét – a COL17A1-et –, amely forradalmasíthatja a fiatalítással foglalkozó iparágat. Ez a protein a fiatalabb test szöveteiben nagyobb mennyiségben van jelen, de az idő múlása, a méreganyagok és a stressz következtében már egyre kevesebb lesz belőle a szervezetben – ez vezet a ráncok kialakulásához is.

A tudósok viszont elkezdtek dolgozni a megoldáson, és két olyan szerrel végeztek kísérleteket, amelyek képesek ismét megnövelni ennek a fehérjének a mennyiségét a szervezetben.

Egyelőre egereken és laboratóriumban tenyésztett emberi szöveteken próbálták ki a fent említett két vegyületet, élő embereken még nem. A kutatók az eredmények láttán nagyon bizakodóak. Azt állítják, hogy ezek az anyagok nemcsak a ráncok elleni harcban lesznek bevethetőek, hanem a sebgyógyulást és a bőrrák megelőzését is hatékonyan segíthetik.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó