Grezsa István zsúfolt kárpátaljai programja

Magyar kormányzati támogatással készült óvodai sportpályát, két-két felújított óvodát és orvosi rendelőt adott át ünnepélyesen három kárpátaljai magyarlakta településen Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

A Kárpátaljának nyújtott magyar állami támogatás keretében készült és felújított oktatási-nevelési és egészségügyi létesítmények folytatódó átadásáról Grezsa István az MTI érdeklődésére elmondta: a Felső-Tisza-vidéki Visk nagyközség Mustármag óvodájában a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében épült multifunkciós ovi sportpályát avatott fel. “A létesítmény párját ritkítóan különleges, minden tekintetben megfelel a korszerű pedagógiai elveknek, amelyek a gyermekek mozgáskultúrájának korai fejlesztésére helyezik a hangsúlyt” – tette hozzá. Egyben annak a reményének adott hangot, hogy az óvodafejlesztési program harmadik szakaszának megvalósítása során sikerül több ilyen sportpályát telepíteni Kárpátalján és a többi nemzetrész óvodáiban.

A felújított viski orvosi rendelő átadása kapcsán a miniszteri biztos elmondta: Kárpátalján folytatódik a rendelő-felújítási program keretében modernizált családorvosi rendelők átadása is, az egykori koronavároson kívül még egy további felújított ilyen létesítmény felavatása történt meg kedden a nagyszőlősi járási Tiszapéterfalván. A magyar kormány ezzel a támogatási programmal az ukrajnai egészségügyi alapellátási reform sikeréhez szeretne hozzájárulni a kapcsolódó infrastruktúra rendbetételével a kárpátaljai magyar településeken – emelte ki. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 27 orvosi rendelő felújításához nyújtott és nyújt segítséget, hiszen Kárpátalján köztudomásúan tarthatatlanul rossz állapotok uralkodtak az alapszintű ellátásban. A magyar kormány már egy évvel ezelőtt valamennyi magyar település számára biztosította az új ukrán egészségügyi törvény előírásainak megfelelő rendelői alapfelszerelést – mutatott rá.

Grezsa István azt is kifejtette, hogy a kárpátaljai magyarság körében a rossz ukrajnai egészségügyi ellátás az egyik motivációs oka a szülőföld elhagyásának. “Ebből adódóan a magyar kormány a Kárpátaljának nyújtott egészségügyi támogatással a magyarok szülőföldön maradását szeretné elősegíteni” – mondta.

A nagyszőlősi járási Nagypalád két felújított óvodájának a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel (KMPSZ) közösen történt átadása kapcsán a miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a két intézmény korszerűsítése szerves részét képezi a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében Kárpátalján 6 milliárd forintból megvalósuló nagyszabású óvodafejlesztési projektnek, amelynek köszönhetően 139 óvoda újul meg és 32 új gyermekintézmény épül fel. “Ez a gazdag program nem csak a kárpátaljai magyar közösséget erősíti meg, hanem a többségi nemzethez tartozók számára is egyértelművé teszi, hogy Magyarország megbízható jó barátja Ukrajnának” – szögezte le Grezsa István.

A miniszteri biztos a keddi avató ünnepségeket megelőzően, hétfőn ovibuszt adott át a rahói magyar közösségnek. “A Felső-Tisza-vidéki szórványt is megőrizzük, mert számunkra minden magyar gyermek ugyanolyan értékes, függetlenül attól, hogy Rahóra, vagy éppen az anyaországba született” – emlékeztetett Grezsa István.

Forrás:

MTI/KISZó/Fotó: Magyar Hírlap

Post Author: KISZó