Híd- és tájházavatás Nagydobronyban

Idén harmadik alkalommal szervezték meg a Szülőföldemen magyarul konferenciát Nagydobronyban, melynek keretében felavatták a Hatrác patakon átívelő hídat és a Nagydobronyi Tájházat.

Az ünnepélyes szalagátvágás után Badó Margit, a Nagydobronyi Református Líceum történelemtanára bemutatta a tájházat a vendégeknek és előadásában felidézte a falu múltját. Ezt követően a filagória megtekintésére nyílt lehetőség, amely a továbbiakban szabadtéri rendezvények helyszíne lesz.

A KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezete és a Nagydobrony Régió Fejlesztéséért Civil Szervezet közös szervezésében rendezett konferenciát a Magyar Házban bonyolították le.

– Hiszem, hogy az a térségi összefogás, az a társadalmi összefogás, amely létrejött és meg is tartatott az elmúlt években ebben a kistérségben, meg fogja tartani Nagydobrony közösségét és előre fogja mozdítani.

Sík Sándor Megyeri hitvallásából szeretnék egy gondolatot megosztani önökkel: Hiszek! A kevesek egymásba tett kezében, a testvérszóban, a bajtársmarokban, az érben, mely patak lesz és folyó, s halott tengerbe életet zuhant – nyitotta meg a konferenciát Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke.

Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke a tájház létrejöttének folyamatáról tartott előadást.

– A tájház átadásávál vált igazán egységessé a Magyar Ház. Emlékeztet minket azokra a hagyományokra, amelyekről az előbbi előadás is tanúskodott. A XXI. században újra kell fogalmaznunk hagyományaink értékét, mert csak úgy tudjuk bomlatlanul továbbadni őseink hagyatékát, hogyha korszerűvé tesszük őket. Nem mond egymásnak ellent a kettő.

Napjainkban nagyon sok veszély fenyegeti nemzeti identitásunk megőrzését Kárpátalján és máshol a Kárpát-medencében, ezért fontos szokásaink megőrzése és továbbadása.

Az utóbbi időben egyre többet halljuk azt a gondolatot, hogy magyar az, akinek az unokája is magyar lesz. Én ennek semmilyen akadályát nem látom ezen a településen – mondta dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

Belánszky Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédében kiemelte, a felavatott híd az összetartozást is szimbolizálja, a tájház pedig a múlttal való összefonódást.

Bíró Gábor, a Magyar Kistérségek Megújulásáért Civil Közösség elnöke beszédében a Nagydobrony Régió Fejlesztéséért Civil Szervezettel való csaknem hároméves közös munkájáról tájékoztatta az ott lévőket. Kifejtette, hogy a következő három évben is folytatni fogják az együttműködést. Három nagyobb program áll megvalósítás előtt: a település központjában lévő park felújítása, a mellékutcák javításának folytatása és a helyi idősek támogatása. Bejelentett egy új hírt is, miszerint Egészségügyi Diagnosztikai Központot fognak létrehozni a községben, mellyel a mindennapi életminőségen szeretnének javítani. A központ létrejöttét szintén az elkövetkezendő három évben szeretnék megvalósítani.

Popka János, a település polgármestere a konferencia létrejöttének körülményeiről beszélt, melynek célja a közös gondolkodás és olyan stratégiák kidolgozása, amellyel csökkenteni lehetne a magyarság fogyását. Köszönetet mondott a helyi és magyarországi támogatásért, amellyel segíteni igyekeznek a nemzet megmaradását Kárpátalján.
A köszöntő beszédek után Nagy Sándor történész, Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke, Gál István, a Pro Agricultura Carpatika Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza, Ráti József vállalkozó tartott előadást.

Az alkalmat a Kokas banda zenei és táncos műsora tette színesebbé.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó