Fogyasztójog: Ki a felelős a megrongált termékért?

(Elejét lásd lapunk április 18.-i, 25.-i, május 2-i számában)

Az utóbbi időben úton-útfélen megkárosítják, becsapják a vásárlókat. S bár az emberek az esetek döntő hányadában ugyan tudják, hogy jogos a felháborodásuk, mivel nem ismerik jogaikat, nem képesek érvényt szerezni azoknak. A dörzsölt vállalkozók, arra számítva, hogy panaszos klienseiknek úgysem lesz kitartásuk, bátorságuk, merszük stb. végigjárni a kártérítéshez, cseréhez, garanciális javításhoz szükséges ügymenetet, alaposan kihasználják őket. Fogyasztójog rovatunkon belül Anatolij Rizsikovval, a fogyasztóvédelmi szolgálat vezetőjével térünk ki a leggyakrabban előforduló lakossági panaszokra, s próbálunk rávilágítani, mi a teendő ezek kapcsán.

– Olykor megesik, hogy a vásárló véletlenül megrongál egy terméket az üzletben. Kit és milyen mértékben terhel a felelősség azért, ha valaki esetleg lever egy vázát és az eltörik?

– Ha mondjuk a vásárló még nem fizette ki a kiszemelt terméket, és tudatosan tönkretette, az már polgárjogi felelősségre vonással jár. Más kérdés, ha véletlenül tette tönkre a terméket. A polgári törvénykönyv 323. cikke értelmében, amennyiben az eladó rosszul helyezi el, túlzsúfolja, túl magasra helyezi a terméket, melyet a vásárló emiatt véletlenül megrongál, az a vállalkozó hibája. Emiatt a kárt okozó személy nem vonható felelősségre.

Az árusnak ugyanis olyan módon kell elrendeznie a polcokon a portékát, hogy az könnyen és biztonságosan hozzáférhető legyen.

Vagy elárusítókat kell biztosítania, akik a helyszínen segítik a vásárlót, akinek joga van közelről megismerkedni a termékkel, mielőtt azt beszerzi. A felelősség megállapítása, amennyiben vita alakul ki, már a következő lépés, amihez feltétlenül tanúk is kellenek.

– Más téma, máig vita tárgyát képezi, hogy ki a felelős azért a tárgyért, amely a szupermarket csomagmegőrzőjéből tűnik el?

– Először is le kell szögeznünk, a törvény értelmében egyetlen kereskedelmi egységnek sem áll jogában arra kötelezni a vásárlót, hogy használja a megőrzőt. Akkor sem, ha annak őrzéséért nem vállalnak felelősséget és akkor sem, ha igen.

A látogató annyi tasakkal megy be, amennyivel szeretne. A videókamerák, a biztonsági őrök feladata ügyelni arra, nehogy eltulajdonítson valamit a vásárló.

Sőt, ahhoz sincs joguk, hogy amennyiben valakit gyanúsnak találnak, megmotozzák vagy belenézzenek a táskájába. Ehhez ki kell hívniuk a rendőrséget, melynek munkatársa jegyzőkönyvet vesz fel és ellenőrzi a látogatót. A vásárló tehát saját felelősségére hagyhatja a megőrzőben a csomagját. Ha eltűnik, az üzlet nem köteles felelni érte.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó