Együtt könnyebb

Kardos Erika talpraesett üzletasszony. Mindennek tudja a helyét a boltban, holott a két üzlethelyiségben nem kevés áruval rendelkeznek. Az ungvári Parada gyár ruha ajándékcsomagjával mondhatni fát vittünk az erdőbe. Nyertesünk mosolygott is, amikor meglátta.

Az egyre gyarapodó vállalkozást két család működteti. Erika és Anikó testvérek és szomszédok is. A Kardos és Engi család huszonnégy évvel ezelőtt együtt vágott bele az üzletbe.

– A lányunk születése után hirtelen ötletként jött a kereskedelem, egyszerűen csak bele akartunk fogni valamibe. Akkoriban még be voltak zárva a boltok, így jött az az ötlet, hogy árut hozzunk Magyarországról. Endre nekivágott a határnak. Eleinte csak élelmiszerrel próbálkoztunk, aztán ahogy láttuk, hogy van rá kereslet, bővítettük a kínálatot. Rövidesen ruhaneműt, játékokat és ajándékokat is árulni kezdtünk. Most meg már szinte minden van, de tényleg…

Folyamatosan frissítjük a készletet, mivel ha nincs valami új, megreked az eladás.

Tavaly költöztünk át Forgolányból Tiszapéterfalvára. Azelőtt 17 évig kijártunk falura árulni. Több községben jelen voltunk a hét különböző napjain. Az emberek megszokták, már vártak. Amikor hazamentem, kipakoltam és otthon folytattam. Mindent tudtam, mi hol van, még ki sem kellett csomagolni, már tudtam, mi van a táskában. Három évvel ezelőtt maradt el a dolog, mivel hiába jártunk a falvakba, az emberek külföldön voltak, egyre kevesebben vásároltak. Anikóval sokat gyötrődtünk, mi legyen. Később Veres Mónika felajánlotta, hogy vegyük ki a bolthelyiségét. Halasztottuk kicsit, de végül mégis megmaradt a hely, nem adták ki másnak, és ezt jelnek tekintettük, Isten nekünk szánta.

Forgolányban élelmiszer és játéküzletet tartunk fenn, a péterfalviban főleg ruha, cipő, háztartási cikkek vannak.

Én szinte állandóan itt vagyok, a férjemmel, Tibivel váltjuk egymást. Általában Anikó megy áruért a férjével. Jól megértjük egymást, működik a munkamegosztás. Emellett még mezőgazdasággal is foglalkozunk. Feszített a tempó. Nem beszélve arról, hogy most a lányunk esküvőjére is készülünk – magyarázta a forgolányi nő.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó