Kolomojszkij hazatért

Visszatért csütörtökön egy magángépen Ukrajnába Igor Kolomojszkij ukrán oligarcha, aki még 2017 nyarán hagyta el az országot.

Az ország egyik leggazdagabb üzletembere a Privat cégcsoport egy magángépén érkezett meg Dnyipro városába. A Szhemi című oknyomozó műsor újságíróinak információi szerint vele együtt utazott a gépen Andrij Sipko, az Újjászületés nevű párt parlamenti képviselője és Timur Mindics megválasztott államfő, Volodimir Zelenszkij humortársulatának, a Kvartal 95 stúdiójának társtulajdonosa, akivel állítólag Kolomojszkijnak közös üzleti érdekeltségeik vannak a médiaszférában.

Zelenszkijt az elnökválasztási kampány során ellenfelei rendre Kolomojszkij “bábjának” próbálták beállítani. Azzal vádolták, hogy szorosabb kapcsolatban áll a milliárdos üzletemberrel, mint ahogy azt állítja. Zelenszkij ugyanis váltig állítja, nincs több közük egymáshoz Kolomojszkijjal mint az, hogy az oligarcha többségi tulajdonában lévő 1+1 tévécsatornán futnak show-műsorai a televízióval kötött szerződések alapján.

Kolomojszkij 2017 júniusában hagyta el Ukrajnát, korábban Svájcban, majd az utóbbi időben Izraelben lakott. Petro Porosenko 2014-es elnökké választása után kinevezte őt Dnyipropetrovszk megye kormányzójává, de később összekülönböztek, főként üzleti ügyeken. Végül két, Kolomojszkij érdekszférájába tartozó állami olajvállalat irányítása körüli vita ahhoz vezetett, hogy Porosenko 2015-ben menesztette őt a kormányzói posztról. Majd a kormány 2016 végén államosította a Privatbankot, amelynek főrészvényese Kolomojszkij volt, ezután az oligarcha végleg Porosenko esküdt ellenségévé vált.

Néhány hete egyébként Kolomojszkij már egy sajtónyilatkozatában közölte, hogy Zelenszkij beiktatására hazatér Ukrajnába.

Forrás:
MTI

Post Author: KISZó