Széljegyzet: Kilövési engedély

A külföldi rendszámú autók ukrán tulajdonosai teljes bizonytalanságban, rettegéssel várják május 22-ét, ugyanis ekkortól lépnek hatályba azok a szabályok, amelyek tulajdonuk használatát foglalják jogi keretbe. Csak emlékeztetőül, aki megszegi a törvényt, akár 170 ezer hrivnya közigazgatási bírságot kaphat, de az autóját is elvehetik. A rendőröket felvértezték az ellenőrzéshez szükséges jogkörökkel, már csak a kilövési engedélyre várnak.

Tavaly november közepén, hosszas egyeztetések és huzavona után, tiltakozó demonstrációk közepette fogadták el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében május 22-től Ukrajnában ukrán állampolgár kizárólag ukrán rendszámú autót vezethet. Akkor abszurdnak tűnt az egész, hisz egyes becslések szerint több mint 2 millió külföldi rendszámú autó cirkált az ukrán utakon. A járművek évek alatt szivárogtak be az országba, viszont a döntéshozók a rendelkezést egyik napról a másikra hozták meg. A tulajdonosok állítólagos mentőövet kaptak –  a 90 napig tartó kedvezményes időszak alatt féláron legalizálhatták autóikat. Február 22-én lejárt a türelmi idő. Addig számítások szerint – mindössze az érintettek fele élt a lehetőséggel. Ugyanis ez a mentőöv ólomból volt. A törvényhozók könnyítést és jelentős kedvezményeket ígértek, ehhez képest egy 15-20 éves autó esetén a használtautó piaci árát kellett kifizetni az ukrán rendszámért. Sok vaskos pénztárcájú luxusautó-tulajdonos számára ez nem jelentett gondot, ám többségben voltak azok, akik pár ezer eurót érő, kényszerből külföldön vásárolt autójukat nem tudták, vagy nem érte meg „ukránosítani”. Megint a kisember szívta meg.

Azzal senki sem foglalkozik miért vásároltak annyian külföldön autót, miért kerül Ukrajnába kétszer annyiba egy használtautó, mint a szomszédos országokban. Hogy az új szabályozás rossz, az bizonyítja, hogy a kedvezményes időszak lejártával gyakorlatilag a nullára esett vissza az használtautó-behozatal Ukrajnába. A kormány jelentős vámbevételeket remélt ettől a módosítástól, ám ez nem következett be. Amit viszont beszedtek február 22-ig, azt az elnökválasztási kampány keretében Porosenko szétosztotta a nyugdíjasok között egyszeri segélyként, de ez sem mentette meg a bukástól.

A szankciók, ha minden igaz, az új elnök beiktatásával egy időben lépnek életbe. Hogy mit kezd majd ezzel az örökségével Volodimir Zelenszkij, az még kérdéses. Egy biztos, az őzek SK, HU, PL, RO, LT stb. országazonosítójú rendszámmal legelnek.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó