Előtérben a gazdaságpolitika

A héten Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke együttműködési megállapodást írt alá Ungváron. Nagy előrelépés ez, főként Kárpátalja számára, hiszen a magyarországi megye számos kérdésben, projektben segítséget tud nyújtani régiónknak. Az eseményen többek mellett részt vett Péter Csaba megyei képviselő is, aki a KISZó-nak elmondta, két évvel ezelőtt, amikor a határ menti európai integrációs bizottság elnöke lett, az első lépései között volt, hogy felvegye a kapcsolatot a Bács-Kiskun megyei vezetéssel.

– Azóta négy kárpátaljai falu kötött Bács-Kiskun megyei községekkel testvértelepülési együttműködési szerződést, a két megye közötti aláírási ceremónián Rideg László bejelentette, hogy még többre lenne igény. Ez nagyon jó hír, ezért körlevelet küldünk szét, hogy aki szeretne Bács-Kiskun megyei testvértelepülést, jelezze.
A találkozón gazdaságpolitikai kérdések is felmerültek.

– A szeszélyes időjárás sajnos sok fejtörést okoz a gazdálkodóknak, hol a szárazság, hol a jégeső teszi tönkre a termést. Bács-Kiskun megyében hatalmas szőlőültetvények, és mezőgazdasági területek vannak, ezért nekik nagy tapasztalatuk van például a jégeső „kivédésére”. Komoly jégvédelmi rendszerük van, és megígérték, szakmai partnerként segítenek, hogy egy hasonló projekt nálunk is létrejöjjön. Ezenkívül a szőlőtelepítésben is segíthetnének, gondolok itt jó minőségű, fajtájú szőlőoltványok előállítására – emelte ki Péter Csaba.

A gombatermelés növelése is igazán érdekes kérdés volt. A Bács-Kiskun megyeiek nagyban foglalkoznak ezzel, Európában meghatározó piacuk van, hiszen a kézi munkának az értéke megnőtt. Arról beszéltünk, érdemes lenne tőlük áthozni egy szakembert, és ezt a programot bekapcsolni az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program rendszerébe. Célirányosan olyan terméket előállítani, aminek biztos kereslete van nálunk is.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó