Négyszáz deszka 60 másodperc alatt

Bizonyára sokan látták a Papírkutyák című magyar filmvígjáték shotokan karata harci jelenetét, amelyben a film főhősei Kuplung és Csumpi, a két kisstílű bűnöző cserépléctöréssel lép fel egy falunapon. Aki esetleg nem látta, mindenképp nézze meg, fetrengeni fog a röhögéstől. Elöljáróban csak annyit, a cserépléc több próbálkozás után sem törik el… Remélhetőleg nem jár majd így Igor Kapura munkácsi 3 danos fekete öves Kyokushin-karate mester, aki nem egy, hanem 400 deszkát próbál majd összetörni június 8-án Munkácson, ráadásul mindezt egyetlen perc leforgása alatt. A munkácsi Triumph kyokushin-karate klub vezetője tavaly már felállított egy rekordot, amivel bekerült az Ukrán Rekordok Könyvébe, a mostanival egy Guinness-rekord megdöntését tűzte ki célul.

A sportember több mint 30 éve karatézik, két évtizede edzőként dolgozik, sportrovatunk rendszeres olvasói már tájékozódhattak az ő és növedékei sikereiről. Tavaly október 20-án az egész ország megismerhette a nevét, ugyanis öt perc leforgása alatt 163 darab, 2,5 centiméter vastagságú deszkát tört össze ököllel. A rekordkísérleten jelen voltak az Ukrán Rekordok Könyvének képviselői is.

– Hét évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem először egy rekord felállításának gondolata – kezdte  beszélgetésünket a sensej. – Először az ököllel végzett fekvőtámaszozás rekordját szerettem volna megdönteni. Másfél év felkészülés és gyakorlás után ott tartottam, hogy egy huzamban 1000 fekvőtámaszt tudtam megcsinálni. Végül letettem a rekordkísérletről, mivel komolytalannak ítéltem meg, újra gondoltam és inkább valami olyanban szerettem volna felállítani rekordot, ami szorosabban kapcsolódik a karatéhoz. Így jött a deszkatörés ötlete, ugyanis a kyokushin-karate egyik alapeleme a tameshiwari, vagyis a törés művészete.

Igor Kapura elárulta, a rekordkísérlethez a felkészülés mindössze néhány hónapig tartott. Részben azért, mert a helyes technikát már rég elsajátította, karrierje alatt több ezer deszkát tört már ketté. Főleg kondícióján, a gyorsaságon, valamint kézfejének ellenállóságán igyekezett javítani. Úgynevezett makiwarán, kötéllel körbetekert 15 centiméter vastag ütőfán napi 200-300 ütéssel edzette az öklét. Továbbá 2,5-3 kilogrammos súlyok segítségével napi 1000 ütést imitált, ezzel javítva az ütések erején, pontosságán és gyorsaságán. Mindemellett naponta 5-6 kilométer futással és ugrókötelezéssel fejlesztette állóképességét. A fekete öves mester a tőle megszokott alapossággal készült a rekordkísérletre, viszont kellő tapasztalat hiányában kevesebb figyelmet szentelt a deszkák kiválasztására és előkészítésére. A görcsök és a fa nedvességtartalma komoly nehézséget okozott.

– Számolva a selejtes darabokkal, 250 deszkát rendeltem  az egyik helyi faipari vállalattól, ugyanis  azt a célt tűztem ki magam elé, hogy 5 perc alatt 200 deszkát török majd el. Az átvételnél szembesültem azzal, hogy a deszkák nedvességtartalma rendkívül magas. A mérőműszer 70 százalékos nedvességet mutatott, gyakorlatilag vizes volt a faanyag. Ez sokkolt engem, ugyanis mindössze egy hetem maradt a rekordkísérlethez, és tudtam, hogy a deszkák addig nem száradnak ki. A kísérlet napjáig az edzőteremben álltak, ezalatt mindössze 5 százalékkal esett a nedvességtartalmuk. Ráadásul  többségük görcsös volt, és ez a két faktor döntően befolyásolta a rekord kimenetelét – fejtette ki  Igor Kapura.

A rekordkísérletnél jelen voltak az Ukrán Rekordok Könyvének képviselői, akik 5 perc leforgása alatt 101 deszka összetörését határozták meg a rekord felállításához, 99-cel kevesebbet a tervezettnél. Végül a kétszászból 163 deszka tört össze, mindössze 37 maradt egyben. Bár elfogadták a rekordkísérletet, Kapura kicsit csalódott volt. A görcsök egyébként felsértették a kezét, az ütésektől majdhogynem duplájára dagadt a kézfeje. Így még akkor megfogalmazódott benne, hogy ebből Guinness-rekordot csinál. Felvette a kapcsolatot az ukrajnai Guinness-rekordok regisztrátorával és az angliai központi irodával. Hosszas egyeztetés után kiderült, hogy egy teljesen más technikával, kézéllel kell megdöntenie a 2005-ben egy ausztrál férfi által felállított rekordot, aki egy perc alatt 359 deszkát tört el.

– A rekord felállításánál csak a szervezés nagyobb feladat, mivel a Guinness londoni központja rendkívül komoly feltételeket írt elő. Huszonhat oldalas angol nyelvű tájékoztatót, leírást küldtek nekem, illetve  a korábbi rekordról készült videófelvételt is megkaptam. Az előírások szerint a deszkák vastagsága nem lehet kevesebb 2,5 cm-nél, nedvességtartalma pedig nem lehet magasabb 17 százaléknál – árulta el a szakági vezető, aki eddig már több mint százszor nézte meg a világrekordról készült videót.

Hogy megdöntse a Guiness-rekordot,  Kapurának 360 deszkát kell eltörni 60 másodperc alatt, ami másodpercenkét 6 deszkát jelent. Ez csak úgy lehetséges, hogy egyszerre több deszkát helyeznek egymásra. A deszkák már elkészültek, tanulva a korábbi hibákból ezúttal nagy hangsúlyt fektetett a kiválasztásukra − összesen 585 darabból válogatják  ki a megfelelő 400-at. A nedvességtartalmuk már most 14 és 17 százalék között mozog, de ügyelni kell, mert a levegő nedvességtartalma is  befolyásolja ezt. A rekordkísérletet megelőző napokban még egyszer szárítóba kerülnek a deszkák, de figyelni kell arra, nehogy megrepedjenek. A Guinness Rekordok ellenőrei minden egyes deszkát fogják átvizsgálni.

– Két zsalutéglán egyszerre két kézzel három-három deszkát kell eltörnöm az első 20-30 másodpercben. Ezt követően már „csak” kettesével kell törnöm. Jelenleg ott tartok, hogy percenként 140 ütést tudok véghezvinni. De közben céloznom és haladnom  kell, körülbelül 120 méter hosszúságban lesznek felállítva a deszkák. Óriási kockázatot jelent, hogy a törés pillanatában elrepülhet egy darab és ledöntheti a még álló deszkákat.

A június 8-ra tervezett rekordkísérlet a város eleji autószalonok parkolójában lesz. Most azzal a problémával szembesült Igor Kapura, hogy nincs elegendő erre megfelelő asztal, 100 darabra lenne szüksége.

– Fizikálisan és mentálisan is készen állok a rekordkísérletre, leginkább a szervezési és technikai dolgokban rejlő hibafaktor aggaszt, hogy az asztalok neinogjanak, hogy a deszkák ne döntsék el egymást. Ezért úgy döntöttem, hogy a napokban tartok egy zártkörű főpróbát, melynek keretében 150-200 deszkát próbálok meg eltörni 15-20 másodperc alatt. Arra vagyok kíváncsi, hogyan fognak viselkedni a deszkák és az asztalok. A kezem, a kondícióm és az erőm miatt nem aggódom. Rengeteg országos tévécsatorna jelezte, hogy beszámol az eseményről, sok embert várunk a helyszínre, Guinness rekordok regisztrátorai is jelen lesznek. Bízok benne, hogy sikerül megdöntenem a rekordot.

 

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó