Zelenszkij jött, a parlament és a kormány mehet

Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő mai, hétfői beiktatási beszédében kijelentette: elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donec-medencében. Bejelentette a parlament feloszlatását.

Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését.

A parlamenttől követelte, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

A felmondásokkal nem kellett sokáig várni. Zelenszkij beiktatása után szinte azonnal benyújtotta lemondását Sztepan Poltorak védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője.

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó